Stranka u bugarskoj koaliciji Reformistički blok povukla je svoju potporu manjinskoj vladi premijera Bojka Borisova u sporu zbog pravosudnih reformi, što je mjera koja bi mogla dovesti do previranja bude li je slijedio čitavi blok.

U Bugarskoj, najsiromašnijoj zemlji EU-a, trenutno je na vlasti peta po redu vlada od 2013. koja pokušava potaknuti rast i poboljšati životne uvjete.

Ali rasprostranjena korupcija, uključujući i u pravosuđu,  ometa taj proces.

Jaz između Demokrata za jaku Bugarsku (DSB), jedne od pet stranaka koje čine Reformistički blok, i vladajuće stranke desnog centra GERB,  izbio je na površinu u srijedu, kad je parlament

ublažio vladin prijedlog ustavnih promjena čija je svrha preustroj pravosuđa.

Bugarski ministar pravosuđa Hristo Ivanov nakon toga je podnio ostavku, optužujući zastupnike da sprječavaju njegove napore na reformi pravosuđa koje EU kritizira kao sporo, neučinkovito i korumpirano.

Reformistički blok sastat će se ponovno u utorak kako bi odlučio hoće li i on povući svoju potporu vladi.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.