Prelati Katoličke Crkve iz cijeloga svijeta u subotu će, nakon trotjednog skupa donijeti završno izvješće koje će možda rezultirati promjenama kada su posrijedi razvedene osobe i članovi gay zajednice.

Biskupska sinoda, koja je počela 4. listopada, sazvana je da bi se razmotrila stajališta Crkve o obiteljskim pitanjima. Među njima je i pitanje na koji se način postaviti prema osobama koje su zastranile kada je posrijedi obiteljski nauk Katoličke Crkve, a među njima su i nevjenčani parovi i samohrani roditelji.

Na skupu su došle do izražaja duboke podjele među njegovim sudionicima. Na jednoj su strani reformisti predvođeni njemačkom Katoličkom Crkvom koji žele biti otvoreniji prema spomenutim pitanjima, a na drugoj konzervativna struja koja je protiv ublažavanja crkvenih načela.

Rasprave iza zatvorenih vrata zasjenili su brojni skandali, poput priznanja o homoseksualnosti vatikanskog teologa, nekih osobnih osveta i intriga, među kojima je i neistinita medijska priča o tomu da papa Franjo ima tumor na mozgu, piše agencija France presse.

Dvjesto sedamdeset biskupa, kardinala i prelata trebalo bi glasovati i objaviti dokument u kojemu će biti iznesena njihova različita stajališta i potencijalne preporuke o reformama upućene papi Franji, koji će nakon svega imati zadnju riječ.

Najveći kamen spoticanja predstavljalo je pitanje o tomu može li se ublažiti dugogodišnja zabrana crkvenog stajališta prema ponovnom vjenčanju u crkvi razvedenih parova. Jedno od kompromisnih rješenja je formiranje posebnog odbora koji će se baviti tim pitanjem ili mogućnost da neki biskupi o takvim slučajevima odlučuju po savjesti.

Skup će službeno završiti u nedjelju misom u Bazilici svetog Petra.

Komentiraj

FOTO:epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.