Vlada Republike Hrvatske održala je danas telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o utvrđivanju popisa trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

Ovo će prodavati

S popisa su izbrisane sljedeće tvrtke: ACI d.d., Croatia Airlines d.d., Luka Rijeka d.d., Croatia banka d.d., Petrokemija d.d. Kutina, Končar elektroindustrija d.d., Podravka d.d. i Croatia osiguranje d.d.

“Nakon stručnih konzultacija Vlade i Ministarstva financija utvrđeno je da navedena trgovačka društva nisu društva čijim dionicama treba upravljati DUUDI, posebice zato jer se i Strategijom upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske za razdoblje od 2013. do 2017. godine predviđa privatizacija i eventualna prodaja navedenih društava.

Ina od strateškog i nacionalnog interesa

Prodaja nestrateških trgovačkih društava iz državnog portfelja može započeti kada se za to ostvare preduvjeti u izmjeni zakonskog i podzakonskog okvira, a rok za provedbu je lipanj 2016.”, ističe se u Vladinoj odluci.

Iznenađenje je što je odlukom Vlade INA postala tvrtka broj jedan od strateškog i nacionalnog interesa. Do sada je INA bila na 53. mjestu.

“Sve što nije strateško treba privatizirati da bi se kapital investirao za investicije koje će dovesti do smanjenja duga i bolje i uspješnije Hrvatske”, rekao je premijer Orešković 15. siječnja ove godine kada se vratio iz austrijskog Kitzbühela gdje je razgovarao s financijašima i kupcima državnog duga na neformalnom druženju u organizaciji bankarske grupacije UniCredit.

 

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.