Mianmar je u petak počeo puštati političke zatvorenike, dan nakon što je nova državna savjetnica Aung San Suu Kyi najavila da će se osloboditi svi ljudi zatočeni iz političkih razloga.

Politički zatvorenici su obuhvaćeni općom amnestijom za oko 4000 zatočenika diljem zemlje, prenose lokalni mediji pozivajući se na neimenovane vladine dužnosnike.

Zasad se ne zna koliko je političkih zatvorenika u petak pušteno iz zatvora.

Vlada priprema oslobađanje svih političkih zatvorenika, uključivo političkih aktivista i studenata prosvjednika do razdoblja Nove godine koja počinje 11. travnja, priopćila je Suu Kyi u četvrtak ne navodeći rokove.

Trenutačno je 90 političkih zatvorenika u Mianmaru, a najmanje 418 aktivista čeka suđenje na slobodi, navodi Savez za pomoć političkim zatvorenicima.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, državna savjetnica i ministrica u prvoj vladi Nacionalne lige za demokraciju (NLD) kojoj je na čelu,  Suu Kyi je i sama provela gotovo 15 godina u kućnom pritvoru tijekom vladavine vojne hunte.

Prijelazna vlada koju je vodio bivši predsjednik Thein Sein provela je brojne reforme, no Mianmar je od 2014. nastavio gušiti slobode govora i političkog aktivizma, objavio je Amnesty International.

Stotine prosvjednika, aktivisti i novinari bili su zatvarani, optuživani zbog političkog rada u protekle dvije godine, izvijestila je ta međunarodna organizacija za ljudska prava.

Kako joj ustav ne dopušta da bude predsjednica jer su joj sinovi strani državljani,  Aung San Suu Kyi ne može izravno narediti oslobađanje političkih zatvorenika, ali može u ulozi posebne savjetnice davati takve naputke. Prije izbora Suu Kyi je najavila da će biti “iznad predsjednika” i u tu je svrhu imenovala na tu dužnost bliskog suradnika Htina Kyawa, koji je prisegnuo krajem ožujka.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.