Izrael je u petak, prvi put zadnjih tjedana, dopustio svim palestinskim vjernicima bez obzira na dob da uđu na Plato džamija u Jeruzalemu, u nastojanju da spriječi eskalaciju koja potiče bojazan od nove intifade.

Ova odluka koju je obznanila izraelska policija dok su izraelska vlada Benjamina Netanyahua i palestinsko čelništvo izloženi pritisku međunarodne zajednice koja u petak u Beču treba nastaviti svoje napore radi otklanjanja opasnosti od općeg sukoba.

Čini se da je ukidanje dobnog ograničenja na veoma osjetljivom mjestu kakvo je Plato džamija, povezano s “konstruktivnim prijedlozima” o kojima je američki državni tajnik John Kerry govorio na susretu s Netanyahuom u četvrtak u Berlinu, rekao je glasnogovornik američke diplomacije John Kirby.

Pitanje kontrole i pristupa Platou džamija, trećem svetom mjestu islama koje štuju i židovi kao mjesto na kojemu je nekada stajao njihov hram, pojačava napetost. Posjet pokojnog izraelskog čelnika Ariela Sharona, tada vođe oporbe, Platou pokrenuo je Drugu intifadu 2000.

Jeruzalem, palestinski teritoriji i Izrael od 1. listopada su zahvaćeni valom nasilja koje nije prestajalo ni u petak.

Očekuju se novi sukobi. Svi palestinski pokreti pozvali su na još jedan “dan gnjeva”, koji je postao uobičajen nakon molitve petkom na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, dvama palestinskim područjima koja su zemljopisno i politički razdvojena a jednog dana bi trebala ući u sastav neovisne palestinske države.

Zbog opasnosti od sukoba čije su posljedice nepredvidljive, policija je sredinom rujna zabranila pristup Platou za palestinske muškarce (do 50 godina) svakog petka, osim za Kurban-bajram.

Palestinci se ne mogu pomiriti s takvim ograničenjem i smatraju ga još jednim gaženjem njihovih prava i svetinje koja im je nacionalni i vjerski simbol.

Plato džamija nalazi se u jeruzalemskom Starom gradu koji je Izrael pripojio i okupirao i tako se našao u središtu izraelsko-palestinskog sukoba. Njime upravlja islamska zaklada pod pokroviteljstvom Jordana, ali Izrael kontrolira pristup na nj.

Komentiraj

FOTO:GettyImages
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.