Analize seizmičkih valova, koje je izazvao četvrti nuklearni pokus Sjeverne Koreje u srijedu, pokazuju da su gotovo identični onima koje je izazvao njezin prijašnji pokus, rekao je jedan analitičar potkopavši time tvrdnje Pjongjanga o testiranju hidrogenske bombe.

“Seizmička aktivnost nakon detonacije u siječnju 2016. u sjevernokorejskom nuklearnom postrojenju podsjeća na onu zabilježenu nakon detonacije u veljači 2013.”, napisao je Jeffrey Park, seizmolog sa Sveučilišta Yale, u objavi na internetskoj stranici Biltena nuklearnih znanstvenika.

Raniji sjevernokorejski nuklearni pokusi proizveli su eksplozije koje su svaki put bile sve veće sve dok nisu dosegnule veličinu jednaku normalnoj atomskoj bombi 2013., napisao je Park.

Podaci pokazuju da je pokus u srijedu imao “identičan dizajn”, kazao je on.

Komentiraj

FOTO:EPA/JEON HEON-KYUN
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.