Pokrenuta je peticija protiv zabrane Ubera u Hrvatskoj nakon najave o zahtjevu za zabranom Uberove aplikacije koju u Hrvatskoj koristi preko 100.000 ljudi. Peticiju će nadležnom sudu uputiti Ministarstvo prometa, a pokrenuo ju je portal Liberal.hr te ju naslovio na premijera Plenkovića i ministra mora, prometa i infrastrukture, Olega Butkovića.

U peticiji je naglašeno kako pravna država ne smije funkcionirati tako da podliježe prijetnjama s ulice te se traži da vlada i ministarstvo zaštite sve kojima je omogućen prijevoz i olakšan život zahvaljujući aplikaciji Uber.

Pokretači peticije zaštitu traže od monopolista i previsokih cijena omogućenih lošim regulacijama i propisima koji nisu prilagođeni ovom stoljeću.

U peticiji su naveli kako pobunjeni taksisti tvrde da Uberovi vozači krše propise i dodaju kako je jedini potreban propis koji treba postojati onaj koji određuje da vozač mora biti punoljetan, imati vozačku dozvolu i ispravno vozilo. Smatraju kako je sve ostalo preregulacija s jedinim ciljem zaštite pojedinih subjekata od tržišne konkurencije.

“Zabrana Ubera značila bi veliki korak nazad za Hrvatsku i u ekonomskom i u moralnom smislu. Zabrane rada su karakteristične za autoritarne režime. U Hrvatskoj je već sada stotine tisuća nezaposlenih i svakodnevno tisuće ljudi odlaze van, upravo zbog takvih besmislenih propisa koji guše gospodarstvo te ne dozvoljavaju ljudima da rade, privređuju za svoje obitelji i plaćaju porez. Umjesto zabrane, bolje izmijenite postojeće propise tako da se i taksisti oslobode posebnih licenci i tako budu na tržištu izjednačeni s vozačima Ubera. Tim biste potezom zadovoljili sve, zabranom ne biste zadovoljili nikoga osim nekolicine povlaštenih”, stoji u peticiji.

Komentiraj