Državno odvjetništvo BiH podiglo je u utorak optužnicu protiv bivšeg zapovjednika logora HVO-a u Orašju Mate Baotića zbog višestrukih silovanja zarobljenih žena i zlostavljanje muškaraca srpske nacionalnosti tijekom rata u BiH.

Baotić, koji posjeduje hrvatsko i bosanskohercegovačko državljanstvo, tereti se za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti 1992. i 1993.

On je najprije bio zamjenik zapovjednika Vojne policije 106. brigade HVO-a, a kasnije i zapovjednika logora smještenog u Osnovnoj školi u Donoj Mahali kod Orašja.

Osobno je i s drugim pripadnicima HVO-a u više navrata silovao i zlostavljao žene srpske nacionalnosti, odvodio ih iz kuća ili logora u prostorijama Osnovne škole u Donjoj Mahali gdje su bile nezakonito zatočene, stoji u optužnici.

Od posljedica silovanja jedna od žrtava je ostala u drugom stanju i u izbjeglištvu obavila pobačaj.

Baotić se također tereti za mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i mučenje na izrazito ponižavajuće načine, većeg broja osoba srpske nacionalnosti, kao i zlostavljanje i mučenje većeg broja zarobljenika srpske nacionalnosti, koji su dovedeni s područja Bosanskog Broda.

Državno odvjetništvo navodi da je Baotić duže vremena boravio na području Njemačke i bio nedostupan pravosuđu BiH. Lociran je za vrijeme boravka u BiH te je u kolovozu uhićen otkada se nalazi u pritvoru.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.