Na splitskom Županijskom sudu u srijedu je počelo treće suđenje Draganu Paravinji koji je do sada na šibenskom sudu dva puta dobio po 40 godina zatvora zbog pokušaja silovanja i teškog ubojstva maloljetne Antonije Bilić iz Kričaka nedaleko Drniša.

Odvjetnik obitelji Bilić, Vinko Ljubičić, je nakon rasprave koja je bila zatvorena za javnost novinarima izjavio da je sve održano sukladno Zakonu o kaznenom postupku, da je sud u znatnoj mjeri pročitao određene dokaze kao i da očekuju relativno brzi završetak postupka. Dodao je i da će sljedeću raspravu pratiti i članovi obitelji kojih danas nije bilo u Splitu.

“Paravinja je zatražio od suda da ubuduće uopće ne dolazi na glavnu raspravu međutim po zakonu je obvezan sudjelovati na njoj”, kazao je Ljubičić i dodao da praktički više nema novih dokaza. Rekao je da obitelj Bilić vrlo teško proživljava suđenja “moleći Boga da se to sve već jednom završi”.

Paravinjin odvjetnik po službenoj dužnosti Željko Gulišija rekao je da je njegova stranka od suda zatražila da rasprava bude javna, no odlučeno je da ipak bude zatvorena za javnost. Rekao je da je sve napisano, kazano i objavljeno pa ne vidi svrhu da javnost bude isključena. Na upit novinara da komentira navodna kaznena djela koja su, kako je sudu rekao Paravinja, počinjena tijekom istrage u Šibeniku Gulišija je kazao da su oni zatražili izdvajanje nezakonitih dokaza, no da Vrhovni sud smatra da su svi dokazi izvedeni po zakonu.

“Danas smo to ponovili, ali više zbog Europskog suda za ljudska prava nego zbog onoga što to ima smisla. Nakon što sve završi na našim sudovima i eventualno bude negativno po mog branjenika on je odlučio ići u Strasbourg”, rekao je Gulišija i dodao kako misli da će suđenje trajati još eventualno dva ročišta nakon čega će biti zaključeno. Otkrio je da će biti saslušana tri svjedoka i dva vještaka.

Vrhovni sud je krajem listopada 2015. ukinuo presudu Županijskog suda u Šibeniku kojom je Paravinji u ponovljenom suđenju bila potvrđena kazna od 40 godina zatvora za pokušaj silovanja i teško ubojstvo maloljetne Antonije Bilić. Obrazložili su da ne dovode u pitanje da je Paravinja ubio Antoniju Bilić, ali da nije dokazano da je ubojstvu prethodio pokušaj silovanja. Tako nije dokazana kvalifikacija teškog ubojstva radi prikrivanja silovanja. Snimke nadzornih kamera bile su glavni dokaz protiv Paravinje, a pomoću njih je rekonstruirano njegovo kretanje na dan zločina, kao i tragovi žrtvine krvi i sline koje je policija pronašla u njegovom kamionu.

Sljedeća ročišta su zakazana za 24. i 26. veljače.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.