13:50 Talačka kriza je završena, a otmičar uhićen – vijest je koju su objavile ciparske vlasti. Osumnjičenik je iz aviona izašao s podignutim rukama i predao se policiji. Nije nosio prsluk s eksplozivom.

13:49 Sky Arabia javlja kako je još sedmero ljudi napustilo avion. Po onome što znamo, to bi značilo da je avion sada gotovo potpuno prazan.

13:38 Još četiri osobe napustile su avion, a jedna je pobjegla kroz otvoren prozor kokpita. Još je uvijek nejasno koliko je taoca ostalo u avionu. U zračnoj luci raspoređeni su snajperi, koji su svoje puške uperili prema avionu. Izgleda da policiji ponestaje strpljenja.

13:28 Stalno dolaze nove nepotvrđene informacije, a prema najnovijoj otmičar bi mogao biti član egipatske vojske. Ipak, potvrđeno je kako se radi o Seifu El Din Mustafi.

13:26 Sky News Arabia objavila je kako otmičar sa sobom ima pametni telefon, te je povezan na Internetom.

13:17 Minsistarstvo vanjskih poslova Cipra još je jednom ponovilo kako jutrošnji incident najvjerojatnije nije povezan s terorizmom. Dodali su kako se čini da je otmičar ‘nestabilan’,

13:10 Društvenim se mrežama proširila fotografija koja navodno prikazuje otmičara koji nosi prsluk s eksplozivom.

13:06 Sky News Arabia objavio je kako je otmičar od pilota i kopilota zatražio da napuste avion. Ali, obojica su to odbili – zahtijevajući da ostanu u letjelici zajedno s ostalim taocima.

13:00 Objavljeno je i pismo koje je otmičar aviona poslao svojoj bivšoj supruzi. Napisano na arapskom pismu, u pismu dugom četiri stranice traži se puštanje na slobodu četiri zatvorenice u Egiptu.

12:34 Egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova demantiralo je kako je njihov glasnogovornik otmičara aviona nazvao ‘idiotom’, kako je prenio Guardian. Britanski list odgovorio im je kako nisu citirali glasnogovornika, već jednog dužnosnika.

12:28 Otmičar je zatražio puštanje na slobodu zatvorenika u Egiptu. Prema nekim tvrdnjama, radi se samo o ženskim zatvorenicama

12:08 Otmičar sada zahtjeva puštanje na slobodu zatvorenika u Egiptu.

11:54 Jedan je egipatski izvor identificirao otmičara kao Seig El Din Mustafu, ali ta je informacija još nepotvrđena.

11:50 lasti su na konfereciji za novinare potvrdile kako se sedam talaca i dalje nalazi u aviou.

11:40 “Bio sam putnik u zrakoplovu, pustili su me zajedno s ostalim putnicima. Nisam imao apsolutno ništa s otmicom aviona. Nismo znali što se događa. Ukrcali smo se, a posada nam je uzela putovnice, što je neobično za domaće letove. Shvatili smo da smo na sve većoj visini, i primjetili da letimo prema Cipru. Posada nam je isprva rekla kako postoji problem s avionom, a kasnije smo saznali da je otet”, ispričao je Ibrahim Samaga za BBC.

11:25  BBC javlja kako ih je nazvao Ibrahim Samaha, te demantirao da je otmičar. Muškarac tvrdi da je bio jedan od putnika na otetom letu, te kako ga je otmičar pustio s ostalim putnicima.

11:15 Guardian javlja kako je dvoje britanskih državljana, jedan talijanski i irski još uvijek u avionu. Tamo je još dvoje ljudi, čija nacionalnost nije poznata.

11:12 Bivša supruga otmičara stigla je u zračnu luku, javljaju lokalni mediji. Otmičar je, podsjetimo, tražio da razgovara sa bivšom ženom, u zamjenu za slobodu putnika. Vlasti vjeruju kako se na avionu ne nalazi eksploziv.

Mediji su identificirali bivšu suprugu kao Marinu Parashou. Mediji navode i kako bivši supružnici imaju četvero djece.

10:59 Pojavljuju se novi detalji oko otmice zrakoplova. Otmičar je navodno želio ići u Istambul, ali pilot je to odbio navodeći kako nema dovoljno goriva za let do Turske.

10:54 Mediji sa mjesta događaja izvještavaju da je oslobođeno pet članova posade, a nepoznat je točan broj taoca koje otmičar drži u avionu.

10:52 Prema izjavama nekih dužnosnika, na avionu nije pronađen nikakav eksploziv.

10:48 Nova, ali i još uvijek nepotvrđena, izvješća govore da je osumnjičenik profesor veterinarne medicina ne Sveučilištu u Aleksandriji. Navodno ima oko 40-ak godina, iako je prije objavljeno da se radi o 27-godišnjaku. Njegov identitet, Ibrahim Samaha, također još nije službeno potvrđen.

10:42 “On nije teroist, već idiot. Teroristi su ludi, ali nisu glupi. Ovaj lik je glup”, poručili su iz egipatskog Ministarstva vanjskih poslova, prenosi Guardian.

10:34 Posljednja izvješća govore kako je još najmanje pet osoba pušteno iz aviona. Vjeruje se kako je otmičar kao taoce držao četiri strana putnika i sedam članova posade.

10:28 Egipatsko Minitarstvo vanjskih poslova potvrdilo je kako se ne radi o terorističkom činu, več su otmičarevi motivi osobne prirode. Službenici dovode njegovu bivšu ženu u račnu luku, kako bi sudjelovala u pregovorima.

Dužnosnici su poručili kako sumnjaju da je otimičar zapravo imao pravi eksploziv jer je osiguranje na egipatskim zračnim lukama pojačano.

10:15 Otmičar je iz aviona bacio pismo napisano na arapskom pismu, za kojeg želi da se uruči njegovo bivšoj supruzi. Ona navodno živi u Larnaci. Lokalni mediji objavili su kako otmičar ima 27 godina i dolazi iz Egipta.

09:50 Lokalni mediji javljaju kako otmičar traži prevoditelja i politički azil.

09:41 Izrael je u zrak podigao svoje vojne zrakoplove kao mjeru opreza nakon otmice egipatskog aviona. Na Twitteru su se pojavile prve fotografije puštenih putnika iz otetog aviona.

09:38 Vlasti su identificirale jednog od otmičara kao Ibrahima Samaha, javljaju mediji.

09:25 EgyptAir je priopćio kako je pregovaranje rezultiralo puštanjem svih putnika, osim članova posade i četiri ‘strana’ putnika.

09:10 Ciparska policija objavila je kako otmičar ima pojas sa eksplozivom. Dok traju pregovori, žene i djeca počeli su izlaziti iz aviona. Egipatsko Ministarstvo civilnog zrakoplovstva objavilo je kako je putnik sa samoubilačkim pojasom zaprijetio pilotu.

08:59 Prema informacijama državnog egipatskog radija, najmanje jedna osoba na letu je naoružana, dok još nepotvrđena izvješća govore o tome da je na zrakoplovu možda bila i bomba. Jedan je ciparski dužnosnik rekao kako se čini da bi otmičara moglo biti više.

Svi letovi sa i prema Cipru otkazani su, objavile su tamošnje vlasti.

08:52 Egypt Air potvrdio je kako je njihov avion MS181 ‘službeno otet’ te najavili priopćenje. Službeni broj putnika na letu je ipak 55, javio je ciparski radio.

08:40 Egipatski putnički zrakoplov EgyptAir 181 sletio je u utorak na Cipar, nakon što je navodno bio otet na svom putu prema Kairu, javljaju svjetski mediji.

Zrakoplov Airbus A320 je putovao iz Aleksandrije, kada je u utorak ujutro skrenuo sa svog kursa. Sletio je na Cipar nešto prije sedam sati, dvadesetak minuta nakon što su navodni otmičari preuzeli kontrolu nad letjelicom i tražili da sleti na Cipar.

“Oteti zrakoplov Egypt Air sa 82 putnika sletio je u zračnu luku Larnaca. Čekamo još informacija”, napisala je nekadašnja europska povjerenica za obrazovanje Androulla Vassiliou na Twitteru.

“Otmičar ili otmičari su tražili od policije da se udalje od zrakoplova kako bi sa zrakoplova pustili žene i djecu”, napisala je Vassilou. Zasada nije bilo nikakvih zahtjeva osim da se policijska vozila udalje od zrakoplova.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.