Da je srpanj bio rekordan mjesec za Zračnu luku Franjo Tuđman po broju putnika već je poznato, no tijekom prošlog mjeseca ostvaren je i najveći prijevoz robe ikad zabilježen u povijesti zračne luke.

Tako je cargo služba obradila 1 145 968 kilograma robe i pošte što je povećanje prometa za 47% u odnosu na srpanj 2016. godine. Zrakoplovna tvrtka koja je prevezla najviše robe je Emirates, ukupno 414 453 kilograma, što je ujedno i rekord prijevoznika. U prvih sedam mjeseci ove godine, u Zračnoj luci Franjo Tuđman prevezeno je ukupno 5 064 tona tereta i 1 179 tona pošte.

Pošiljke koje su obrađene uglavnom su se sastojale od farmaceutskih proizvoda, informatičke opreme, lakopokvarljive te ostale specijalne pošiljke tereta i poštanske pošiljke.

Cargo prijevoz odnosi se na transport pošiljaka zrakoplovom koje su često velikih dimenzija i težine, vrlo su vrijedne ili su posebno osjetljive. Roba se prevozi u za to predviđenom posebnom dijelu zrakoplova koji se nalazi ispod prostora za putnike. Kao i kod bilo kojih drugih međunarodnih pošiljaka, roba prolazi carinu te je za nju potrebno imati sve odgovarajuće dokumente.

Broj prevezene robe iz godine u godinu raste, ove godine bilježi se povećanje prometa robe i pošte od 5% sa naznakama daljnjeg rasta. Zračna luka Franjo Tuđman obavlja prosječno godišnje više od 90% zračnog cargo prometa u Republici Hrvatskoj.

Više informacija o cargo prijevozu može se saznati na službenoj web stranici Zračne luke Franjo Tuđman – http://www.zagreb-airport.hr/putnici/informacije-o-letovima/sigurnosne-informacije/carina-173/173.

Komentiraj