Prema podacima koje je u srijedu navečer u Opatovcu iznio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, u Hrvatsku je od početka izbjegličke krize ušlo 47.000 izbjeglica od kojih je najveći dio prevezen u Mađarsku ili je na putu prema toj državi, dok ih je u prihvatnom centru u tom mjestu oko 500 .

Odgovarajući na pitanja novinara o postupku policije koja je pri uvođenju reda kod ulaska migranata u autobus koristila pepper sprej, Ostojić je rekao da opravdava taj postupak. Ocijenio je kako je policija postupila ispravno, jer je spašavala djecu koja su mogla stradati u naguravanju.

“Dapače, pohvaljujem ih jer su spasili život djeci”, rekao je.

Novinare je zanimalo i hoće li se izbjeglice upućivati u Beli Manastir, a Ostojić rekao kako je vojarna u Belom Manastiru od početka rezervna varijanta gdje je sve spremno za prihvat izbjeglica.

“Tamo su već postavljeni šatori, vreće za spavanje tako da su uvjeti za noć bolji nego u Opatovcu”, rekao je ministar.

Komentirao je i mogućnost da Mađarska ubrzo izgradi žičanu ogradu na granici s Hrvatskom i u potpunosti zatvori pristup svojem teritoriju.

Kako je istaknuo, dosad je čuo “za razne vrste ograda dugačke 165 kilometara i razne vrste žice, ali ni jedna žica nije spriječila ovakvu navalu izbjeglica.”

 

  • “Ako netko sam pokuša naći prolaz onda će netko biti odgovoran ako se dogodi tragedija”, kazao je.

 

Novinare je zanimalo i je li u vezi sa srbijanskom stranom. “Prvoga dana krize smo se čuli, a i nakon toga. S moje strane nema zadrške, ali s druge strane tvrdnje da kod njih nema izbjeglica u suprotnosti su s onim što se događa na terenu”, ocijenio je Ostojić.

Za stanje na GP Bajakovu je rekao da, što se tiče Hrvatske tiče, putnički promet nije ni bio zatvoren, a da su kamioni još uvijek “stand by”.

“Čekamo da se dogodi čudo, odnosno, da se pojavi barem jedan autobus izbjeglica na Horgošu” , kazao je.

Dodao je da je kod prijelaza u Bapskoj oko 2.000 izbjeglica koje čekaju na ulazak u Hrvatsku.

Za ministra Ostojića sigurnost građana u Hrvatskoj u vrijeme izbjegličke krize “nije pala niti za promil”, jer kako je rekao, sve je pod kontrolom, te će se tako i nastaviti raditi.

Komentiraj

FOTO:HINA/ Damir SENČAR
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.