Organizacija islamske suradnje (OIC) osudila je stalnu iransku podršku terorizmu u priopćenju objavljenom u petak nakon 13. summita u Istanbulu, na kojem sudjelovalo tridesetak šefova država.

“Na konferenciji se izrazilo žaljenje što se Iran upliće u unutrašnja pitanja država regije i drugih država članica, uključujući Bahrein, Jemen, Siriju i Somaliju i izražena je osuda njegove stalne podršku terorizmu”, navodi se u tekstu.

Predstavnici 56 zemalja sudjelovali su u četvrtak i petak na summit OIC-a, među kojima i saudijski kralj Salman i iranski predsjednik Hasan Rohani, među kojima traje kriza zbog pustošenja saudijskih diplomatskih predstavništava u Iranu nakon što je Rijad pogubio utjecajnog šijitskog svećenika.

Rohani i njegovo izaslanstvo nisu sudjelovali na završnom  sastanku summita. Iranski predsjednik će u subotu službeno otputovati u Ankaru, gdje će ga primiti predsjednik Recep Tayip Erdogan, objavilo je tursko predsjedništvo. Turska se posljednjih godina približila Saudijskoj Arabiji, ali paralelno razvija gospodarske odnose s Iranom. OIC je također osudio Hezbolah zbog terorističkih djela koje je izveo i podrške terorističkim skupinama i pokretima. Hezbolah, kojim upravlja Hasan Nasralah okuplja politički pokret i oružanu skupinu koja sudjeluje u sukobima u Siriji uz postrojbe predsjednika Bašara al-Asada, kojeg podržava Teheran, ali  Ankara i Rijad traže njegov odlazak.

Prošlog mjeseca su šest zaljevskih monarhija i Arapska liga dodali Hezbolah na njihov popis terorističkih skupina.

Summit OIC-a se odvijao pod strogim sigurnosnim mjerama u središtu Istanbula. U Turskoj mjesecima traje pojačano stanje pripravnosti nakon niza napada pripisanih IS-u ili povezanih s nastavkom kurdskog sukoba.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.