Sjednica saborskog Odbora za pravosuđe, na kojoj se očekivala rasprava o Izvješću o radu Državnog odvjetništva za prošlu godinu, u utorak je odgođena jer su vladajući inzistirali da se o izvješću ne raspravlja bez mišljenja Vlade.

Na početku sjednice HDZ-ov zastupnik Josip Đakić upozorio je kako izvješće nema mišljenje Vlade te je zatražio da se glasuje o skidanju te točke s dnevnog reda sjednice.

Nakon što su samo četiri od 10 nazočnih članova Odbora – SDP-ovci Arsen Bauk i Peđa Grbin, nezavisni Stipe Petrina i HSLS-ovac Darinko Kosor – bili da se izvješće ipak raspravi, većina je odlučila da se sjednica odgodi.

“To je legitimna odluka Odbora i ja sam dužan postupati po toj njoj”, izjavio je potom novinarima glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

Upitan je li tužiteljstvo ubrzalo rješavanje predmeta, Cvitan je rekao kako se predmeti rješavaju puno brže nego kada su istragu vodili istražni suci.

“Imate podatak da je 2014. godine u svibnju na temelju odluke ili stava Vrhovnog suda dostavljeno državnim odvjetništvima preko 338 predmeta s 888 okrivljenika i u svim tim predmetima istrage su trajale najmanje tri godine. Neke su trajale i 20 godina. Sada su rokovi za provođenje istrage daleko kraći i DORH provodi istragu u zakonom propisanim rokovima”, rekao je.

Potvrdio je kako su se popravili i radni uvjeti državnih odvjetnika, a na pitanje koliki je utjecaj politike na njegov rad odgovorio je: “Nikakav!”.

Komentiraj