Nova nada za oboljele od raka gušterače – test urina

Autor:

 Jurica Galoic/PIXSELL

Test urina mogao bi otkriti karcinom gušterače mnogo ranije nego što to omogućuje aktualna dijagnostika, piše u ponedjeljak BBC.

Znanstvenici su otkrili da postoji “proteinski potpis” koji se može pronaći samo kod ljudi koji boluju od te bolesti.

Rak gušterače najčešće je već u poodmakloj fazi kada se dijagnosticira, pa su prognoze kod pacijenata vrlo loše – samo tri posto ih preživi pet godina nakon dijagnoze.

Oko 9.000 novih slučajeva karcinoma gušterače dijagnosticira se svake godine u Velikoj Britaniji. Ta vrsta karcinoma ima najnižu stopu preživljavanja na pet godina i u posljednjih četrdeset godina to se gotovo nije pomaklo s mjesta.

Više od 80 posto ljudi s tom bolešću dobije dijagnozu kada je karcinom već metastazirao, te nisu kandidati za operaciju koja se danas smatra jedinim potencijalnim način za izliječenje.

Veći rizik obolijevanja imaju ljudi s pozitivnom obiteljskom anamnezom, pušači, pretili i ljudi iznad 50 godina starosti s novootkrivenim dijabetesom.

 

 

  • Sada se planiraju daljnja istraživanja, a znanstvenici će se fokusirati primarno na ljude koji su zbog svojih gena izloženiji mogućnosti obolijevanja od raka gušterače

.

 

Znanstvenici iz Velike Britanije i Španjolske koji su razvili test urina nadaju se da bi on mogao, ako se početni rezultati pokažu točnima, dijagnosticirati karcinom puno ranije i ponuditi nove načine liječenja.

Od 1.500 proteina pronađenih u uzrocima urina, tri – LYVE1, REG1A and TFF1 – su imali mnogo veće razine kod pacijenata s rakom gušterače, što su znanstvenici nazvali “proteinskim potpisom” koji bi mogao identificirati najčešći oblik bolesti.

Pacijenti s kroničnim pankreatitisom imali su niže razine ta tri proteina.

Sada se planiraju daljnja istraživanja, a znanstvenici će se fokusirati primarno na ljude koji su zbog svojih gena izloženiji mogućnosti obolijevanja od raka gušterače.

“Pacijentima se taj rak obično dijagnosticira kada je on već u terminalnoj fazi, no kada bi se dijagnosticirao na stupnju 2 – stopa preživljavanja mogla bi biti 20 posto, a na stupnju 1 za pacijente s vrlo malim tumorom – čak 60 posto”, rekao je koautor studije Nick Lemoine s Instituta za rak Barts.

Zaklada za istraživanje raka gušterače kaže da je to iznimno važno otkriće jer je, kada se radi o karcinom gušterače, iznimno potrebna rana dijagnostika.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)