Dužnosnici njemačke vlade predložili su da se Velikoj Britaniji omogući pristup jedinstvenom tržištu ako to plati, objavio je u subotu časopis Focus pozivajući se na izvješće ministarstva financija.

Izvješće na 35 stranica o potencijalnom trošku Brexita za Njemačku piše kako odlazak Londona iz Europske unije može predstaviti “ozbiljne posljedice na ekonomiju i stabilnost, pogotovo na realni sektor”.

Ministarstvo je izračunalo kako će Berlin zbog izlaska Britanije morati uplatiti dodatnih 4,5 milijardi eura godišnje u europski proračun.

Kako bi se amortizirao taj trošak, ministarstvo je došlo na ideju da Britancima naplati pristup jedinstvenom tržištu.

“Takav budući financijski doprinos trebao bi biti iskorišten da ublaži financijske posljedice Brexita”, citirao je Focus dužnosnike.

List dodaje kako će Brexit predstavljati i dodatni teret za njemačke porezne i carinske dužnosnike zbog novih poreza na proizvode i usluge britanskih tvrtki.

Komentiraj

FOTO:EPA/ANDY RAIN
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.