Turski oporbeni list Zaman objavio je u nedjelju na svojoj naslovnici fotografiju nasmiješenog turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, dva dana nakon što si je policija suzavcem i vodenim topovima probila put u sjedište lista u Istanbulu.

Na naslovnici najvećeg oporbenog lista u zemlji, s nakladom od 850.000 primjeraka, nalazi se i članak o gradnji gotovo završenog mosta nad Bosporom koji podržava Erdogan.

Nakon vladine akcije u petak navečer, uredi lista otvoreni su u subotu uz jako policijsko osiguranje i bez glavnog urednika koji je dobio otkaz. Suzavcem su drugi put rastjerani prosvjednici koji su se okupili ispred zgrade.

Zaman se smatra povezanim s pokretom Fethullaha Gulena, islamističkog klerika koji živi u SAD-u, a koji se zadnjih godina razišao s Erdoganom. Vlada smatra njegov pokreta Hizmet terorističkom skupinom.

Turske vlasti preuzele su u zadnje vrijeme nadzor nad nekoliko kritičnih medija, uključujući novine i televizijske postaje navodno povezane s Gulenom. Ljevičarski mediji također su izloženi restrikcijama.

Erdogan unatoč tome smatra da Turska ima najslobodnije medije na svijetu.

Komentiraj