Dva novinara Al Jazeere puštena su na slobodu iz egipatskog zatvora, nakon što su primila pomilovanja egipa tskog predsjednika Abdula Fattaha al-Sisija. Kanađanin Mohammed Fahmy i Egipćanin Baher Mohamed bili su među 100 zatvorenika čije je pomilovanje u srijedu potpisao al-Sisi.

Oni su završili u zatvoru zbog objavljivanja lažnih vijesti. Državni mediji javljaju kako je među pomilovanima i treća osoba iz istog slučaja, ali još nije poznato radi li se o Australcu Peteru Gresteu koji je deportiran u veljači. Novinari su osuđeni na tri godine zatvora nakon ponovljenog suđenja prošlog mjeseca.

Tužitelji su ih optužili da su kolaborirali s Muslimanskim Bratstvom nakon svrgavanja predsjednika Mohammeda Morsija 2013. godine. Novinari su zanijekali optužbe i kazali kako su samo izvještavali vijesti. Pravni stručnjaci kazali su kako su optužbe bile neutemeljene i politički motivirane.

“Veliko je olakšanje što se ova noćna mora završila. Sretni smo što je istina pobjedila, Mohamed je nevin”, rekao je za BBC brat Kanađanina. Al Jazeera u svom priopćenju navodi kako i dalje traži da se sve optužbe i presude protiv njihovih novinara odbace.

Komentiraj

FOTO:EPA/KHALED ELFIQI
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.