Nakon neuspješnog vojnog udara, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je uveo izvanredno stanje na tri mjeseca, javljaju svjetske agencije.

Turski je predsjednik poručio kako se građani uopće ne trebaju zabrinjavati za ‘demokraciju, vladavinu prava, ljudska prava i slobode’. Izvanredno stanje, dodao je u svom govoru u Ankari, štitit će osnovne vrijednosti od napada.

Izvanredno će stanje omogućiti Erdoganu i njegovom kabinetu da zaobiđu parlamentarno donošenje novih zakona te da ograniče i suspendiraju prava i slobode ukoliko procjene da je to potrebno.

Erdogan je rekao da vjeruje da su i strane zemlje bile uključene u propali vojni udar, ali je odbio imenovati koje države. Erdogan je poručio da će djelovati kao predsjednik i zapovjednik vojske kako bi vojsku očistio od ‘virusa’.

Pohvalio je one koji su život izgubili boreći se protiv vojnog udara, nazvavši ih mučenicima.

“Država nikada neće zaboraviti hrabrost i žrtvu onih koji su poginuli”, rekao je, opisujući ‘epsku hrabrost tijekom cijele noći’. Poručio je i kako se strane države ne bi smjele miješati u turske poslove. “Ova država ima pravo odrediti vlastitu sudbinu”, zaključio je.

Komentiraj