Sjedinjene Države i Kuba ponovno će uspostaviti izravnu poštansku službu prvi put nakon više od 50 godina, objavile su dvije zemlje u petak.

Američki i kubanski pregovarači postigli su u četvrtak dogovor u Miamiju, rekao je glasnogovornik američkoga ministarstva vanjskih poslova. Sljedećih će se tjedana u sklopu pilot-programa uspostaviti nekoliko poštanskih letova na tjedan.

Plan bi se trebao provesti “unutar sljedećih nekoliko tjedana, uz nadu da će postati trajan u budućnosti”, reklo je kubansko veleposlanstvo u Washingtonu. Zadnjih pedeset godina pošta između SAD-a i Kube putovala je preko tri zemlje.

Ova je mjera zadnji korak u provedbi normalizacije odnosa između dviju zemalja nakon desetljeća neprijateljstva. SAD i Kuba ponovno su otvorile veleposlanstva nakon 54-godišnjeg prekida s otokom pod komunističkom vladavinom.

Ponovna uspostava veza uslijedila je nakon sporazuma u prosincu 2014. koji je bio rezultat tajnih razgovora između Washingtona i Havane s posredovanjem Vatikana.

Američki ekonomski embargo nametnut Kubi može ukinuti samo Kongres u kojem je konzervativna većina skeptična u pogledu približavanja predsjednika Baracka Obame Kubi.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.