Obljetnički koncert “Život moj” dive domaće glazbene scene raskošnog glasa i jedne od najnagrađivanijih hrvatskih estradnih umjetnica Radojke Šverko održat će se 6. svibnja čime će umjetnica obilježiti 50 godina glazbene karijere u kojoj se iskazala u raznim žanrovima kao što su pop, rock, soul, jazz, gospel i world glazba.

Koncert nosi naslov “Život moj” prema pjesmi koju je za Radojku napisao šansonijer i skladatelj Zvonko Špišić, rečeno je na konferenciji za medije u četvrtak.

“Od Pazina preko Rijeke, Splita, Opatije, Zagreba do Los Angelesa, Tokija, Madrida, Seula, Puerto Rica, Atene, Rio de Janeira do Palma de Mallorce put je pjevačke dive Radojke Šverko”, istaknuo je glavni urednik nekadašnjeg Jugotona, diskograf, umjetnički direktor dvorane Lisinski, glazbenik i kompozitor Dubravko Majnarić. Naglasio je da je Šverko bogatu karijeru započela 1967., a krenuvši od prvoga trofeja osvojenog 1969. na Kanarskim otocima za pjesmu ‘Nuestro mundo’ Alfija Kabilja, preko trijumfa koji je uslijedio izvedbom Kud’ plovi ovaj brod, nagrade za interpretaciju 1970. koju je dobila u Rio de Janeiru za pjesmu ‘Svijet je moj’… došli smo do 50 obljetnice.

“Suradnja Radojke Šverko i Alfija Kabilja sličila je na suradnju Dionne Warwick i Burta Bacharacha”, kazao je Majnarić. Dodao je kako se Šverko u bogatoj karijeri  okušala i kao filmska glumica uz proslavljenoga Radu Šerbedžiju u filmu Rajka Grlića “Bravo maestro” koji je bio prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu 1978. Igrala je glavne uloge u glazbeno-scenskim djelima – rock operama Gubec beg i Grička vještica, mjuziklima Jadnici, Karolina Riječka i Mirakul. Majnarić je navodio brojne nagrade kojima je ovjenčana karijera umjetnice i kazao da je Radojka posljednji samostalni koncert u Lisinskom održala 1986. godine.

Na koncertu će 170 glazbenika pratiti Šverko

Maestro Alan Bjelinski je najavio je da će na koncertu 170 glazbenika pratiti Šverko i podsjetio da su napravili puno zajedničkih klasičnih koncerata. Zagrebačkom filharmonijom i Zborom Ivan Goran Kovačić ravnat će maestro Alan Bjelinski, uz pratnju pijanista i vođe Radojkina pratećega sastava Vladimira Babina.

Iako je nastupala na brojnim svjetskim pozornicama, Šverko kaže kako joj je čast obljetnicu slaviti u Lisinskom s dugogodišnjim suradnicima. Rekla je da nema tremu, iako je uzbuđena te je svjesna da su takvi koncerti odgovornost, pa stoga i osjeća odgovornost. Bit će to presjek karijere, prokomentirala je i rekla da će se na koncertu moći čuti i pokoje iznenađenje.

“Moram se pohvaliti da sam prva s estrade koja je surađivala s Alanom Bjelinskim, dva desetljeća nastupam uz pratnju izvrsnoga pijanista, profesora Vladimira Babina, pa ne bih mogla zamisliti slavljenički koncert bez tih prekrasnih glazbenika i ljudi”, rekla je Šverko. Izrazila je oduševljenje radom umjetničkog producenta koncerta Olje Dešića kazavši da je njegove orkestracije dirnu do suza.

Umjetnica je kazala kako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić bio inicijator ovog događanja u Lisinskom, te mu se zahvalila. Bandić je uzvratio da Zagreb mora biti zahvalan jer je dobio priliku čuti jedan takav glas jer “Radojka u Hrvatskoj pjeva najbolje”.

“Šverko je obilježila generacije svojim pjesmama, a one su aktualne i danas. Vežu nas uz mladost, ali i uz sazrijevanje. Takve umjetnice su rijetke. Pedeset godina ispisuje glazbenu povijest i sadašnjost Zagreba i zbog toga joj je grad zahvalan”, rekao je.

Ravnatelj dvorane Lisinski Dražen Siriščević istaknuo je da mu je iznimno drago što je Šverko u njegovom mandatu, baš u Lisinskom, proslavlja svoju 50. godišnjicu rada. Kazavši da će koncert ostati zabilježen na HRT-u pozvao je sve na taj događaj kojim se obilježava 50 godina samostalne karijere ove pjevačke dive i izvanredne umjetnice.

Komentiraj