Američki državni tajnik John Kerry u četvrtak je u Kongresu odlučno stao u obranu dogovora o iranskom nuklearnom programu koji je, po njegovoj ocjeni, “nagodba dobra za čitav svijet” te ga američki zastupnici, koji mu se protive u velikom broju, trebaju odobriti.

Same sankcije neće spriječiti Iran da proizvede atomsko oružje, istaknuo je čelnik američke diplomacije pred vanjskopolitičkim odborom Senata.

“Istina je da dogovor iz Beča nudi bolja, potpunija i trajnija rješenja za ograničavanje iranskog nuklearnog programa nego bilo koja alternativa”, istaknuo je Kerry.

 

 

  • Ako se dogovor odobri, Iran će “zauvijek biti pod jakim nadzorom” i svijet će moći biti siguran da će nuklearne aktivnosti Teherana “u cijelosti biti miroljubive”, dodao je.

 

 

“To je dobra nagodba za čitav svijet, za Ameriku, za naše saveznike i prijatelje u regiji i zato zaslužuje vašu potporu”, istaknuo je.

Kerryja su kongresnici prvi put javno saslušali pošto je dogovor u ponedjeljak dobio “zeleno svjetlo” UN-ova Vijeća sigurnosti.

Dogovor je zaključen 14. srpnja nakon ubrzanih pregovora Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti – Francuske, Velike Britanije, Kine, Rusije, Sjedinjenih Država – plus Njemačka.

Predviđa postupno i uvjetno ukidanje međunarodnih sankcija uvedenih Iranu 2006. ako se Teheran obveže da neće raditi na proizvodnji atomskog oružja.

Komentiraj