Italija s Albanijom radi na tome da se spriječi preusmjeravanje migrantske rute kroz njihove zemlje, sad kad je balkanska ruta zatvorena, rekao je talijanski ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano, iako je dodao da nema dokaza da se takvo nešto događa.

“Ako postoji priljev iz Turske na balkansku rutu te ako podignuti zidovi sprečavaju migrante da tim putem idu prema sjevernoj Europi, logika govori da bi se mogla otvoriti ova ruta (preko Albanije)”, rekao je Alfano uoči razgovora sa svojih 27 kolega u Bruxellesu.

Ministar je kazao da ovih dana namjerava posjetiti Albaniju kako bi dvije zemlje zajedno radile na tome da se “učini sve što je moguće” i spriječi ilegalna imigracija.

Povjerenik EU-a za migracije Dimitris Avramopulos u međuvremenu je upozorio da je zatvaranje granica duž zapadne balkanske rute stvorilo “humanitarnu krizu koja prijeti da postane humanitarna katastrofa” u Grčkoj.

Ministri unutranjih poslova EU-a danas u Bruxellesu razgovaraju o migrantskoj krizi.

Komentiraj

FOTO:EPA/MICHAEL KAPPELER
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.