Makedonija je zahvalna Hrvatskoj na konkretnoj pomoći u čuvanju granice i registraciji izbjeglica dok se suočava s velikim izbjegličkim valom, rekao je u subotu u Muenchenu makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki.

“Zahvalni smo na tome da u ovako teškoj situaciji, s velikim pritiskom migranata i izbjeglica koji prelaze granicu, imamo članice EU-a koje nam pomažu i politički i na terenu. Hrvatska policija nam pomaže u tim naporima i suradnja je izvrsna, ne samo u pomoći u kontroli granica i prevenciji ilegalnih prelazaka, nego i u procesu registracije i prihvata izbjeglica koji mogu biti prihvaćeni kao tražitelji azila u europskim zemljama”, rekao je Poposki u izjavi hrvatskim novinarima nakon sastanka s hrvatskim kolegom Mirom Kovačem.

Skupina hrvatskih graničnih policajaca u utorak je, nakon dogovora policija zemalja na izbjegličkoj ruti o slanju pomoći, poslana u Makedoniju kako bi pomogla u profilaciji izbjeglica i nadzoru granice.

Ministar Kovač rekao je kako je suradnja između Hrvatske i Makedonije, ali i svih zemalja na izbjegličkoj ruti, vrlo efikasna, posebno između policija Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije.

“Imamo svoje policajce koji pomažu u kontroli granice i u profilaciji. Mi moramo tim primjerom pokazati da skrbimo o izbjegličkom valu i dajemo svoj doprinos mogućem europskom rješenju problema migranata”, rekao je.

To europsko rješenje morat će se uskoro naći jer u suprotnom, rekao je Kovač, ako izbjeglice ovako nastave dolaziti, to će dovesti do problema u onim zemljama koje primaju izbjeglice, poglavito u Njemačkoj, Švedskoj, Nizozemskoj i Austriji.

Glede priprema koje za eventualni dolazak migranata poduzima Crna Gora, Kovač je kazao da je normalno da se države pripreme, iako još ne postoje naznake da bi do toga moglo doći.

Makedonski je ministar rekao da je njegova zemlja na granici provela nekoliko mjera: postavila je fizičke barijere kako bi se spriječila trgovina ljudima i situacije kao prošle godine kad je bilo masivnih prelazaka na ilegalnim mjestima, uspostavila je prihvatne centre kako bi izbjeglice imale humani tretman i radi na njihovoj registraciji. Uz to, Makedonija profilira izbjeglice tako da Sirijci, Iračani i Afganistanci imaju drugačiji tretman od od ekonomskih izbjeglica.

Ministar Kovač sudjeluje kao dio hrvatskog izaslanstva koje predvodi predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu, gdje je imao više bilateralnih susreta te sudjelovao na nekoliko panela.

Komentiraj