Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović sudjelovao je u četvrtak na neformalnom sastanku Vijeća ministara za pravosuđe i unutarnje poslove (Justice and Home Affairs – JHA) u Tallinnu, a na dva panela ministri unutarnjih poslova razgovarali su o solidarnom djelovanju vezano za pitanje migracija, priopćeno je iz MUP-a RH.

Naglasak sastanka bio je na temi središnje migracijske sredozemne rute, te na Akcijskom planu o mjerama potpore Italiji, smanjenju pritiska uzduž središnje sredozemne rute i povećanju solidarnosti, ističe se u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) RH.

Ministar Božinović istaknuo je aktivno sudjelovanje Republike Hrvatske slanjem stručnjaka i policijskih službenika na angažman u okviru Europskog ureda za azil (EASO), FRONTEX-a, kao i potrebu jačanja kapaciteta libijske obalne straže, izgradnje prihvatnih kapaciteta u Libiji te bolje zaštite južne libijske granice.

Dodao je kako Hrvatska  „sigurnost smatra jako važnom te se zalaže za zajednički pristup EU članica, vođen konceptom odgovornosti i solidarnosti“.

„Republika Hrvatska podupire djelovanje Europske agencije za operativno upravljanje opsežnim informacijskim sustavima u području slobode, sigurnosti i pravde (eu-LISA) i proaktivnipristup novim tehnologijama. Vjerujemo da u vremenima brzog razvoja novih tehnologija, kao i hibridnih prijetnji, ne postoji alternativa njihovoj uporabi u jačanju internih sigurnosnih sustava“, istaknuo je ministar Božinović u okviru trećeg panela o interoperabilnosti, objavio je MUP RH na svojim internetskim stranicama.

Komentiraj