Hrvatska napokon ima novu vladu predvođenu uspješnim poslovnim čovjekom no do nje se došlo tek nakon rasprave bez presedana po dužini koju su uz to obilježili ideološki prijepori, prenose u subotu dnevni listovi u BiH.

Najtiražniji “Dnevni avaz” vijest o izboru nove hrvatske vlade donosi na naslovnici a novi premijer Tihomir Orešković u ovom je listu odmah zaslužio mjesto rubrici “Osoba dana”.

“Novi premijer Hrvatske pokazao je kako uspješan poslovni čovjek može unijeti neophodnu svježinu i energiju u ustajale političke vode”, piše “Avaz” dodajući da je Orešković tijekom rasprave o povjerenju novoj vladi vođenoj u petak “jasno poručio da neće imati vremena za besmisleno politikanstvo te da se ima namjeru posvetiti ekonomskim reformama”.

Nema dvojbe, zaključuje se u “Avazu” da će Oreškovićevo poslovno iskustvo i poduzetnički duh biti pokretači pozitivnih zbivanja koja će dovesti do boljeg života običnih ljudi.

I “Oslobođenje” ističe kako je jasna Oreškovićeva poruka da će glavni cilj njegove vlade biti poboljšanje gospodarskih prilika i podizanje životnog standarda građana.

  • List navodi kako ga je duga saborska rasprava opterećena ideološkim pitanima potaknula na emotivni istup u kojemu je istaknuo da jednostavno želi pomoći svom narodu i državi.

Banjolučke “Nezavisne novine” izvijestile su kako se u Hrvatskoj na vlast vratio desni centar  kroz vladu koju su poduprla 83 zastupnika, uključujući one s liste Milana Bandića i Branimira Glavaša za kojega ovaj list stiče kako je ranije bio osuđen zbog ratnih zločina.

List navodi i kako su među 20 ministara samo tri žene pri čemu je većina imena nepoznata široj javnosti. Za novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića navedeno je kako je izazvao niz komentara zbog izjava o antifašizmu kao floskuli dok ministra branitelja Miju Crnoju “Nezavisne” vežu uz kontroverznu ideju uspostave registra izdajnika.

Komentiraj

FOTO:HINA/ Damir SENČAR
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.