Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je odbacio da je riječ o demagogiji vezano uz to da će Vlada donijeti odluku o ukidanju ureda bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, a zadržati financiranje političkih stranaka na razini od 55 milijuna kuna, kako je i predviđeno ovogodišnjim proračunom.

“Ne. Ono što smo rekli kod predstavljanja proračuna, sigurno je da će se određene stvari po pitanju financiranja uzeti u obzir. Mislim da treba u skladu s mogućnostima i proračunskim okvirom postupati tako. I ovaj prijedlog koji ide, na tragu je toga”, kazao je Marić odgovorivši na pitanje novinara je li to što se ukida Mesićev ured a ne smanjuje razina financiranja političkih stranaka demagogija ili reforme. Marić je sudjelovao na predstavljanju zaštićenih hrvatskih autonomnih proizvoda na Markovom Trgu u Zagrebu.

Vlada u srijedu odlučuje o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, prema kojima se bivšem predsjedniku Mesiću zbog “trenutnih gospodarskih uvjeta” ukida trajno pravo na ured, osobnog vozača i službeno osobno vozilo.

Izmjene zakona Vlada predlaže u hitnom postupku, a stupile bi na snagu 1. lipnja.

Također, Vlada će dati i mišljenje na izmjenu Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, koje su predložili zastupnici Mosta, HSLS-a, BUZ-a i nezavisna zastupnica Gordana Rusak. Izmjenom se predlaže da političke stranke umjesto 0,05 posto ukupnih proračunskih rashoda, ubuduće dobivaju 0,075 posto ostvarenih poreznih prihoda ove godine iz državnog proračuna, čime bi ove godine trebale dobiti 47,3 milijuna kuna ili gotovo 8 milijuna manje nego je predviđeno ovogodišnjim proračunom.

Vlada u mišljenju podržava da se utvrđivanje visine sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka i nezavisnih zastupnika veže uz ostvarenje poreznih prihoda iz prethodno objavljenog godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna, ali predlaže da se iznos postotka uskladi prema osiguranim sredstvima u državnom proračunu za tu namjenu.

Naime, temeljem predloženih 0,075 posto ostvarenih poreznih prihoda iz objavljenog Godišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna za 2014. godinu, izračunata sredstva za financiranje političkih stranaka iznosila bi 47,3 milijuna kuna, a u državnom proračunu za 2016. godinu za ovu namjenu osigurana su sredstva u iznosu od 55 milijuna, što u odnosu na ostvarene porezne prihode iz objavljenog Godišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna za 2014. godinu, predstavlja udio od 0,087 posto, navodi se u mišljenju.

Slijedom toga Vlada podržava prijedlog izmjena, ali na način da se predloženi iznos postotka od 0,075 korigira na 0,087 posto.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.