Francuzi i njihovi afrički partneri moraju zajedno iskorijeniti islamističke militante u nestalnom području Sahela, izjavio je u nedjelju, otvarajući summit u glavnome gradu Malija Bamaku francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Čelnici zemalja G5 sahelskog bloka – Mali, Burkina Faso, Mauritanija, Niger i Čad bi, na sastanku čiji je cilj protjerati islamističke militante i zaustaviti protuzakonite aktivnosti u ovoj velikoj pustinjskoj regiji, trebali bi osnovati nove multinacionalne snage.

“Svakodnevno se moramo boriti s teroristima, ubojicama i nasilnicima… moramo ih nepokolebljivo iskorijeniti zajedničkim snagama”, rekao je Macron, koji je od preuzimanja predsjedničke dužnosti u svibnju u Mali doputovao već drugi put.

Islamističke militantne grupe, od kojih su neke povezane s Al-Kaidom preuzele su kontrolu nad sjevernim dijelom malijske pustinje 2012. Iduće su godine protjerani iz većine mjesta i gradova vojnom intervencijom koju su vodile francuske snage, no i dalje napadaju UN-ove mirovne snage, civile i vojnike u Maliju.

Komentiraj

FOTO: EPA/Thibault Camus
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.