Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko pozvao je papu Franju da se sastane s poglavarom Ruske pravoslavne crkve na mirovnom summitu, izvijestila je u subotu državna agencija Belta.

Papa je u subotu u Vatikanu primio Lukašenka, nakon čega je bjeloruski čelnik rekao da ukrajinski sukob zahtijeva novu inicijativu, “koja bi po mogućnosti trebala biti i duhovna”, prenosi Belta.

“Sve je u Božjim rukama”, kazao je Lukašenko. “Ako nam On podari blagoslov, poglavari Katoličke i Pravoslavne crkve sastat će se u Bjelorusiji.”

Autoritarni bjeloruski čelnik rekao je i da na summit želi pozvati ukrajinske vjerske poglavare, kao i predstavnike židovskih i islamskih zajednica.

“Svi bi trebali sjesti za isti stol, razgovarati, a potom moliti pred milijunima hodočasnika u ime mira”, rekao je.

Nakon susreta s Papom, Vatikan je pohvalio ulogu Minska u mirovnim naporima u Ukrajini. Bjeloruski glavni grad bio je baza za pregovore između proruskih separatista koji se bore u istočnoj Ukrajini i kijevske vlade koji su okončani mirovnim sporazumom.

Lukašenko je na zapadu i dalje izoliran zbog gušenja političke oporbe u Bjelorusiji.

Komentiraj

FOTO:EPA/ANDREW MEDICHINI
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.