Nakon što je američka vojna istraga utvrdila kako je do bombardiranja bolnice Liječnika bez granica u afganistanskom gradu Kunduzu došlo zbog ‘ljudske pogreške’, Liječnici bez granica oglasili su se priopćenjem navodeći kako rezulatti istrage upućuju na nevjerojatni nemar američke vojske.

Skupina je rekla kako incident krši pravila rata te zatražila provođenje neovisne i nepristrane istrage. Američki zapovjednik u Afganistanu general John Campbell u srijedu je rekao kako je napad plod ljudske pogreške koja se mogla izbjeći. Dodao je kako je posada aviona AC-130 vjerovala da bombe bacaju na vladinu zgradu, koja je pala u ruke Talibana.

Letjelica je zgradu identificirala prema opisu afganistanskih snaga i nije provjerila koordinate bolnice Liječnika bez granica. “Ovo je bila tragična pogreška. Američka vojska nikada ne bi namjerno napala bolnicu ili druge zaštićene ustanove”, rekao je Campbell navodeći kako je u 25 minuta ispaljeno 211 projektila na bolnicu.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani u srijedu je napad opisao kao bolnu demonstraciju cijene rata. “Takve se pogreške mogu i moraju izbjeći”, rekao je.

Komentiraj