Makedonija je počela graditi drugu ogradu na granici s Grčkom, nakon one u Gevgeliji, u želji da bolje kontrolira migrantski val, rekao je u srijedu vojni izvor u Skoplju.

 “Podići ćemo granicu u području prijelaza Medzitlija”, rekao je za AFP makedonski vojni izvor koji je želio ostati neimenovan.

“Taj dio granice je porozan i želimo spriječiti ilegalne ulaske”, dodao je taj izvor, ali nije precizirao koliko će biti dugačka i visoka ograda.

Makedonija je počela 19. studenoga filtrirati migrante prema zemljama iz kojih dolaze, zbog čega su počeli prosvjedi onih koji se smatraju “ekonomskim migrantima”.

Krajem studenoga završila je izgradnju prve ograde duge tri kilometra na granici s Grčkom. Visoka je 2,5 m i ima bodljikavu žicu a postavljena je kod prijelaza Gevgelija.

Grčka je u srijedu počela odvoditi stotine ekonomskih migranata koji su već tjednima na grčko-makedonskoj granici, blokiraju željeznički promet i koje Makedonija ne pušta preko svoje granice.

Oko 1200 osoba uglavnom iz Pakistana, Maroka i Irana ostalo je pred granicom nakon što su zemlje na balkanskoj izbjegličkoj ruti počele filtrirati izbjeglice i puštati samo one iz ratnih područja.

Policija je priopćila da će biti odvedeni autobusima u Atenu i smješteni u izbjegličke centre prije nego ih se vrati u njihove zemlje.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.