Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un nadgledao je testiranje novog sustava za protuzračnu borbu i naredio njegovu masovnu proizvodnju i raspoređivanje po čitavoj zemlji, javljaju u nedjelju mediji na Sjeveru dok traje vrlo visoka napetost na poluotoku.

Zadnjih mjeseci mladi čelnik je prisustvovao brojnim testiranjima vojnog karaktera pa i prošle nedjelje kad je nadgledao testiranje balističke rakete srednjeg dometa.

U jednoglasnoj izjavi koju je podržala Kina, jedina saveznica Sj. Koreje, Vijeće je zatražilo od Pjongjanga da ne “provodi nova nuklearna i balistička testiranja” i iskaže “smjesta iskreni angažman oko nuklearnog razoružanja putem konkretnih akcija”.

U nedjelju je službena sjevernokorejska agencija KCNA objavila da je Kim “prisustvovao testiranju novog tipa sustava navođena protuzračnog oružja” namijenjena “detektiranju i napadanju različitih ciljeva koji lete u svim pravcima”.

Agencija ne navodi kad bi se te vježbe održavale.

Pjongjang je već testirao taj novi sustav u travnju 2016. ali su uočene greške, po KCNA. Ovog puta, Kim je, po agenciji, uspio provjeriti da su svi nedostaci sustava “savršeno ispravljeni”.EPA/KCNA EDITORIAL USE ONL

Komentiraj