Kandidati za republikansku predsjedničku nominaciju održali su u četvrtak posljednju javnu debatu uoči ključnih preidzbora 15. ožujka, a glavna tema rasprave bilo je useljavanje u SAD.

Vodeći kandidat Donald Trump opet je “zakuhao” izjavom da muslimani mrze Sjedinjene Države.
Iako se cijelu večer trudio svojim izjavama privući republikanski establišment, koji ga nikako ne prihvaća kao kandidata, Trump je ipak ostao na pozicijama koje republikanska srednja struja ne prihvaća.
Kazao je da sljedbenici islama mrze Ameriku. “Imamo ozbiljan problem mržnje. Goleme mržnje”, rekao je Trump, koji je ranije predlagao privremenu zabranu ulaska muslimana u SAD.
Njegovi protukandidati Ted Cruz, Marco Rubio i John Kasich naglašavali su da Washington morao održati dobre odnose s muslimanskim zemljama kako bi mu pomogli u borbi s islamskom državom. Svi su američke muslimane isticali kao domoljube.
“Da nije bilo useljavanja, ja bih se danas natjecao za predsjednika Hrvatske”, rekao je Kasich u jednom trenutku.

Ton na raspravi, koja je održana u organizaciji CNN-a na Floridi, bio je pomirljiviji nego prije. Protukandidati nisu žestoko napadali Trumpa na osobnoj razini, jer se pokazalo da mu to ne može nauditi, nego su se fokusirali na manjkavosti njegove politike.
Za četiri dana, 15. ožujka, održavaju se važni predizbori na Floridi i u Ohiu.
Florida je matična država senatora Marca Rubija i pobjeda mu je gotovo nužna za ostanak u utrci. Po anketama, on kaska za Trumpom, ali je posljednjih dana uspio smanjiti zaostatak na manje od 10 posto.
John Kasich je u sličnoj situaciji. Njemu je kao guverneru Ohija također presudna pobjeda u matičnoj državi. Po anketama, u mrtvoj je utrci s Trumpom.

Ove su dvije države važne jer će pobjedniku pripasti svi delegati, a ne kao što je dosad bio slučaj u proporcionalnom odnosu s postotkom osvojenih glasova.

Trump je u dosadašnjem tijeku predizbora osvojio 458 delagata, teksaški senator Ted Cruz 359, Rubio 151, a Kasich 54. Za pobjedu je potrebno imati 1237 delegata. Republikanci 15. ožujka još glasuju u Missouriju, Illinoisu i u Sjevernoj Karolini.
U svih pet navedenih država istog se dana odvijaju i demokratski predizbori

Komentiraj

FOTO:Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.