– Kandidat Srbije za glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Vuk Jeremić predstavio je u četvrtak u New Yorku svoj program istaknuvši pitanja razvoja, klimatskih promjena, ljudskih prava i reforme tajništva UN-a.

Jeremić je, kako su izvijestili beogradski elektronički mediji, kao ključne cjeline na 80 stranica svog programa istaknuo održivi razvoj, klimatske promjene, mirovne operacije, ljudska prava i humanitarna pomoć, te reformu tajništva UN-a.
Jeremić naglasio kako osiguravanje mira, stabilnosti i kontinuiranog ljudskog napretka u sadašnjim uvjetima zahtijeva globalne strategije i rješenja, ali uz intenzivniju međunarodnu suradnju.
“Ovo je odlučujući trenutak za našu generaciju, za svijet koji je usred duboke transformacije koja je, po obujmu i tempu, bez presedana”, naglasio je Jeremić u uvodnom dijelu svoje prezentacije.
“Kao glavni tajnik nastojao bih da u središte napora UN-a stavim održivi razvoj i kontrolu nad klimatskim promjenama, i da čitav sustav usredotočim na ova kritična pitanja”, rekao je Jeremić, uvjeren da UN mogu riješiti dolazeće izazove ”ako se reformira način na koji UN vode preventivnu diplomaciju i mirovne operacije”.
Vuk Jeremić je bivši šef diplomacije Srbije koji je predsjedao Općom skupštinom UN. Rođen je 1975. u Beogradu, teorijsku i eksperimentalnu fiziku diplomirao je 1998. na sveučilištu Cambridge, a diplomu u sferi državne administracije i međunarodnog razvoja stekao je 2003. na Harvardu.
Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izvjestio je u srijedu predsjedavajućeg Opće skupštine UN  Mogensa Lykketofta da je Srbija odlučila kandidirati Vuka Jeremića za glavnoga tajnika UN u uvjerenju da ga “ekstenzivno diplomatsko iskustvo kvalificira za tu dužnost”.
Vlada Srbije je u utorak je poduprla kandidaturu Vuka Jeremića za generalnog tajnika UN.

 

Komentiraj

FOTO:Grgo Jelavic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.