Za danas je Zdravko Mamić u Dinamovim prostorijama sazvao izvanrednu konferenciju za novine. Podsjetimo, USKOK je jučer proširio istragu zbog izvlačenja novih 70 milijuna kuna iz Dinama.

Osim braće Mamić, trećom istragom zbog izvlačenja novca iz Dinama su, kako se doznaje, obuhvaćeni Zdravkov sin Mario, bivši glavni direktor i član uprave Dinama Damir Vrbanović te poduzetnici Igor Krota i Sandro Stipančić. Jedini “novi osumnjičenik” koji se nije spominjao u ranijim istragama je menadžer Nikki Vuksan.

Kako se svi, osim Vuksana, uz jamčevine već brane sa slobode Uskok nije tražio istražni zatvor za osumnjičene.

PRESS KONFERENCIJU PRATITE UŽIVO:

13:28 Zdravko Mamić je na kraju zaključio: “2005. smo rekli da će Dinamo uzeti deset naslova. Lani sam bio pažljiviji, ali sad vam kažem, prenesite to našim navijačima, i idućih deset godina Dinamo će biti prvak“.

13:20 I Čedo Prodanović usporedio je Mamićev slučaj s onim Ive sanadera. “Za najbanalnije stvari gdje se svjedoci ispituju po deset minuta, ovdje ispitivanja traju četiri sata. Svjedocima se podsmjehuje. Posmjehuju se i nama, jer Mamić i Sanader su lopovi koji nemaju prava. To je zlouporaba prava“, istaknuo je.

Osvrnuo se potom na blokadu na Šikićevu kuću. “Zar je u duhu zakona da šetamo noću po kućama i prikupljamo novac? Bojim se da ovaj postupam ne zadovoljava osnovne pravne standarde za koje smo se nadali da postoje”, dodao je.

13:20 “Novac za jamčevinu se mora posuditi. Ljudi koji su posudili novac izlažu se poreznom nadzoru koji nije ugodan jer radnje nalaže državno odvjetništvo. Situacija dovodi do apsurda. Ovo nisu okolnosti pravičnog postupka“, kaže Sloković.

Otkrila je kako im se nekoliko svjedoka obratilo nakon USKOK-ovog ispitivanja, koji su im rekli da im se prijetilo pokretanjem kaznenog postupka. “Bili su izloženi višesatnim pritiscima pri čemu su korišteni podaci koji spadaju u njihovu privatnu sferu. Nemoguće je i ne smije se reći svjedoku da “ako nešto iskaže, da će protiv njega biti pokrenut kazneni postupak””, objasnila je.

13:16 Nakon Zdravka Mamića riječ je preuzela odvjetnica Jadranka Sloković, koja je rekla kako postupak koji se privodi protiv Mamića podsjeća na slučaj Ive Sanadera. Najavila je kako se spremaju na ozbiljnu borbu. “Imamo ozbiljne primjedbe na zakonitost provođenja određenih radnji”, kaže.

Ispričala je kako su imali sudsku dozvolu da se novac od prve jamčevine vrati Mamiću. “Na zahtjev USKOK-a to je blokirano. Dokazali smo da je novac posuđen od Davora Šukera, a Vrhovni sud tvrdi kako je taj novac Mamićev, Županijski sud tvrdi da je to novac Marija Mamića, a porezna uprava istražuje porijeklo novca Davora Šukera”, kaže Sloković.

Potom je rekla kako je sva imovina obitelji Mamić blokirana, čak i ona bivših supruga.

13:12 Mamić je potom govorio i o tome što se događalo kada je dva puta završio u pritvoru. Pričao je i o novcu Davora Šukera i Božidara Šikića, kojeg su dali za jamčevinu za njega i njegovog sina Marija.

Ugrožena su sva moja prava i moje obitelji. Ovo ne pamtim nikada u povijeti, ali sada sam shavtio kada su mi stari govorili – sine ne kači se sa vlasti”, rekao je Mamić poručivši na kraju kako bi satima još mogao govoriti, ali kako to nije dobro za nikoga.

13:00 Prilikom prvog uhićenja, priča, nalazio se u Sloveniji. “Mi smo požurili se vratiti u svoju zemlju, a u našoj zemlji priuštili su nam spektakl na uhićenju. Ovo je pokušaj da se zatre jedna obitelj, a time i da se Dinamo onemogući u postizanju rezultata”, kaže Mamić dodajući kako je svako malo u zatvoru, samo zbog ‘osnovanih sumnji’.

“Nema dvojbe da je riječ o političkom obračunu“, poručio je. “Od moga brata država traži da plaća porez na plaću koju ne prima. Jeste li to ukad čuli?”

12:55 “Ako smo mi uprihodil 300 milijuna eura, zači da smo izvezli 4 milijarde eura. Čega? Usluga! Zraka!“, kaže Mamić dodajući da ne želi vrijeđati njihove igrače, ali oni ipak pružaju uslugu. “Mi smo izašli na tržište i rekli Europi: nećete vi kupovati hrvatsko za kikiriki!”, dodaje.

Poručio je kako su bili podložni kontroli kakvoj nitko u povijesti nije bio podložan. Mamić kaže kako svaki mjesec imaju porezni nadzor. “Mi smo izvoznici, plaćamo PDV i u preplati smo svaki mjesec dva – tri milijuna. Zato nas svaki mjesec i kontroliraju. Uvijek je sve bilo u redu. Kako odjednom nije?”, pita se.

Rekao je kako je 2009. godine politika odlučila uništiti Dinamo i obitelj Mamić. Prvi okidač, kaže Mamić, bio je kada je bivši predsjednik Ivo Josipović rekao da u nogometu postoji mala mafija. Potom je spomenuo Jovanovića, koji je najavio isušivanje močvare. “Sotonizacija obitelji Mamić traje šest godina”, poručuje.

Spomenuo je i bivšeg ministra Gordana Marasa i bivšeg premijera Zorana Milanovića, koji su u predizbornoj kampanji najavili ‘čupanje nogometa iz ralja jednog čovjeka’. “Što će napraviti državni organi, nego krenuti u hapšenje”, kaže.

Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL

12:47 Mamić je rekao da su nakon 2001. godine prošli organizacijsku katarzu. “Nismo isplaćivali plaće nekoliko mjeseci, postojala je opasnost da se klub ugasi i da ostane bez igrača”, priča. “Došao sam kao spasitelj i upumpavao sam svoj novac u Dinamo, posuđivao sam novac kao fiziča osoba i klub je prodisao”, kaže Mamić i dodaje kako su vratili 55 milijuna maraka konkretnog duga. “2004. godine dolazi stečaj. Dioničko društvo odlazi u stečaj, Diamo postaje udruga građana. Uzeli smo klub od kojeg su svi digli ruke osim dragog Boga. Ne mogu reći da je Bog digao ruke od Dinama jer sam vjernik”, dodaje.

“Najavio sam dominaciju Dinama u sljedećih deset godina. I što se dogodilo? Ispunili smo obećanja. Stvorili smo najbolju omladinsku školu u Europi, pomogli smo reprezentaciji da crpi našu proizvodnju. Da nema Dinama, ne bi hrvatska reprezentacija ovako pronosila slavu po svijetu. U posljednjih pet godina tri smo puta igrali Ligu prvaka”, nabrojio je Mamić.

“U najvećoj krizi čovječanstva koja traje od 2008. godine Dinamo je gradio terene i hotele”, kaže Mamić i dodaje da su u deset godina u klub unijeli 300 milijuna eura.

12:40 Mamić je rekao da kada je 2000. godine došao u klub, Dinamo tada bio nogometni klub samo po imenu. Usporedio je nogometnu situaciju s onom iz 2000-ih godina. “2000. godine nismo imali profesionalnih igrača praktički u Dinamu. Zamolio sam Mirka Barišića da spasi Dinamo“, kaže Mamić koji napominje kako su on i Mirko Barišić spasili Dinamo od potonuća. Dodao je i kako je Dinamo tada imao više od 100 sudskih tužbi.

12:37 Mamić je pred novinare izašao u pratnji svojih odvjetnika Jadranke Sloković i Čede Prodanovića. Nakon uvodnog pozdrava Zdravko Mamić objavio je kako od danas više nije izvršni predsjednik Dinama! “Od danas sam savjetnik kluba”, poručio je.

“Želim da Dinamo, u koji sam se ja toliki niz godina zaklinjao, može nesmetano ići u budućnost. Ako će nekome nešto u klubu trebati, ja im stojim na raspolaganju. Ja ću im biti pri ruci”, dodao je Mamić.

12:15 Dinamov trener Zoran Milanović održao je konferenciju za novinare prije svog brata, a ona je naprasno prekinuta, nakon novinarskih pitanja o istrazi USKOK-a.

Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Na novinarsko pitanje što misli o MOST-ovom priopćenju u kojem podržavaju novi Zakon o sportu koji je danas stupio na snagu, Mamić je rekao kako je MOST-ovo priopćenje neprmjereno. “Oni pričaju o nečem što ne razumiju. Nogomet je biznis, sport je biznis”, rekao je Mamić, a nakon toga je glasnogovornica Dinama Sandra Špičić prekinula pressicu jer nije bilo pitanja o nogometu.

Komentiraj

FOTO:Zeljko Lukunic/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.