U Bruxellesu se danas održava izvanredan summit čelnika Europske unije i čelnika Turske posvećen migrantskoj krizi na kojem će sudjelovati i naš premijer Tihomir Orešković, prenosi Dnevnik.hr.

Europska unija će danas u Bruxellesu pritisnuti Tursku kako bi joj pomogla zaustaviti migrantsku krizu koja je u nedjelju donijela novu tragediju u kojoj je 25 ljudi izgubilo život u Egejskome moru.(HINA)

Unija je istodobno spremna pomoći Grčkoj koja do kraja ožujka očekuje još 100.000 migranata iz susjedne Turske.

Dvadeset osmorica će se sastati s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom u trenutku kada dolazak 1,25 milijuna tražitelja azila dijeli europski blok kao nikad prije.

Ovaj novi izvanredni susret na vrhu događa se u ozračju opetovanih nesuglasica između EU-a i Turske, dugogodišnje kandidatkinje za članstvo u Uniji, budući da se Europljani brinu zbog progona turskih medija koji kritiziraju islamsko-konzervativnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Davutoglu je u nedjelju navečer već bio u Bruxellesu kako bi “pripremio summit” iza zatvorenih vrata s Angelom Merkel. Uoči polaska iz Istanbula rekao je da je njegova zemlja načinila “važne korake” u poštovanju svog dijela “akcijskog plana” koji je u studenome potpisala s EU-om kako bi zaustavila tisuće migranata koji s turske obale idu prema grčkim otocima.

Najmanje 25 ljudi, među kojima desetoro djece, poginulo je u nedjelju u brodolomu kod Turske.

Nakon nedavnog putovanja Balkanom, Grčkom i Turskom, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je povjerovao da je pronašao “europski konsenzus (…) o zajedničkoj strategiji koja, ako se dobro provede, može pomoći u zaustavljanju priljeva” migranata.

Njegovo je rješenje: doslovno primjenjivati pravila slobodnog kretanja u Schengenu, puštajući u Grčku samo tražitelje azila. To treba omogućiti da se do kraja 2016. ukinu granične kontrole o kojima je jednostrano odlučeno unutar EU-a, a zatim da se svi “gospodarski migranti” protjeraju u Tursku koja će ih vratiti u matičnu zemlju.

Ankara bi se tako morala obvezati da će od 1. lipnja ponovo primati neregularne migrante koji dolaze s grčkih otoka.

“Priljev se može smanjiti masovnim i brzim vraćanjem svih migranata” kojima je odbijen zahtjev za azil, želi vjerovati Tusk.

Europljani žele i da se Turska uz pomoć NATO-ovih brodova u Egejskome moru snažnije bori protiv krijumčara koji djeluju ispred njezine obale.

NATO-ov glavni tajnik Jens Stoltenberg izrazio je u nedjelju zadovoljstvo zbog širenja pomorske misije na “teritorijalne vode” Grčke i Turske, “u uskoj suradnji” s tim dvjema zemljama.

No humanitarno stanje je i dalje dramatično. Više od 30.000 migranata još čeka u Grčkoj u bijednim uvjetima zbog ograničenja koja je uvelo nekoliko balkanskih zemalja.

Makedonija je tijekom čitavog tjedna smanjila broj ulazaka migranata i u nedjelju ih propustila tek stotinjak.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.