– Mađarska vodeća stranka desničarski Fidesz u protekla tri mjeseca znatno je povećala vodstvo nad oporbenim strankama, vjerojatno najviše zbog strogog suzbijanja masovne imigracije, prema rezultatima ankete Ipsosa objavljenima u ponedjeljak.

Vlada premijera Viktora Orbana podigla je ogradu kako bi zadržala migrante sa srbijanske granice a sada diže jednaku troipolmetarsku čeličnu ogradu prema hrvatskoj strani. Prema Orbanovim novim zakonima, mnogim tražiteljima azila zahtjev je odbijen. Orban upozorava na rizik da muslimani brojčano nadjačaju kršćane u Europi te je njegova je vlada  pripremila antiimigracijsku kampanju. Njegovu strogu politiku podupiru mnogi u Mađarskoj koji smatraju  da se sada plaća cijena previše tolerantnog Zapada i nemarne Grčke koja nije provodila europska pravila registrirajući i zadržavajući migrante i tražitelje azila  koji su pristizali iz Turske.

Prema Ipsosu, javna podrška Orbanovu Fideszu porasla je od lipanjskih 20 posto na 24 posto ovaj mjesec. Druga po snazi politička stranka, desničarski Jobbik, oslabio je s 15 na 14 posto. Socijalisti su također pali s 10 na 9 posto potpore.

Voditelj Ipsosova istraživanja  Tibor Zavecz kazao je kako nije provedeno odvojeno istraživanje o mišljenju javnosti  u pogledu same imigracije. Međutim on je dodao da bi Fidesz mogao dobiti još jaču potporu  i privući novih 300.000 pristaša

svojom strogom politikom ‘očuvanja reda’.

“Niz mjera koje je vlada provela u nekoliko zadnjih mjeseci u pogledu tog pitanja (masovne migracije)  zasigurno je mogla privući 300.000 ljudi”, rekao je Zavecz i dodao da je “samo Fidesz pokazao jak stav prema tome…izgleda da druge stranke nemaju  koristi od tog pitanja”, rekao je Zavecz.

Komentiraj