Francuska i Iran u srijedu su potvrdili pomirbu u prigodi posjeta Laurenta Fabiusa Teheranu gdje je francuski ministar vanjskih poslova prenio poziv iranskom predsjedniku Hasanu Rohaniju da posjeti Pariz.

Dva tjedna nakon potpisivanja nuklearnog dogovora u Beču između Irana i velesila, među kojima je bila i Francuska, Fabius je prvi francuski ministar vanjskih poslova koji u zadnjih 12 godina dolazi u posjet Iranu.

“Donosim iranskom predsjedniku poziv francuskog predsjednika da, ako želi, posjeti Francusku u studenome”, rekao je Fabius na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s iranskim kolegom Mohamedom Džavadom Zarifom.

 

  • Francuski ministar je najavio posjet francuskog gospodarskog i trgovinskog izaslanstva u rujnu koje će biti u pratnji ministra poljodjelstva i državnog tajnika za vanjske poslove.

 

“Ako bih u tri riječi mogao opisati svrhu i ozračje ovog posjeta, rekao bih poštovanje i novi početak”, istaknuo je francuski ministar.

“Mi smo dvije velike neovisne zemlje, Francuska poštuje Iran, njegovu kulturu, povijesnu ulogu (…) i njegove patnje, mislim na patnje koje je podnio u vrijeme iransko-iračkog rata (1980.-1988.)”, dodao je Fabius.

Potvrdivši početak “političkog dijaloga na ministarskoj razini” između dviju zemalja Zarif je kazao da će se on voditi na polju “borbe protiv terorizma i krijumčarenja droge”.

Istaknuo je da nakon nuklearnog dogovora iz Beča, Pariz i Teheran “počinju novo poglavlje u smislu općeg interesa”.

Taj dogovor, postignut nakon teških višegodišnjih pregovora, treba ograničiti iransku nuklearnu aktivnost na civilni program u zamjenu za postupno ukidanje međunarodnih sankcija uvedenih iranskom gospodarstvu 2006.

“U tim novim okolnostima – koje će nastati ukidanjem sankcija – Francuska želi, ako Iran pristaje na to, biti više prisutna na čitavom nizu područja, političkom, gospodarskom i kulturnom”, rekao je Fabius.

Francuski ministar je najavio posjet francuskog gospodarskog i trgovinskog izaslanstva u rujnu koje će biti u pratnji ministra poljodjelstva i državnog tajnika za vanjske poslove.

Fabiusovu dolasku prethodile su oštre kritike iranskih ultrakonzervativaca koji su osudili potporu Pariza Iraku u vrijeme rata s Iranom i skandal zbog krvi zaražene virusom HIV-a koju je Francuska slala Iranu 80-ih godina kojom je zaraženo više stotina ljudi.

Fabius, koji je tada bio premijer, oslobođen je odgovornosti na francuskom sudu 1999.

No to nije omelo omanju skupinu prosvjednika da izraze nezadovoljstvo njegovim posjetom blizu teheranske zračne luke u koju je stigao u srijedu rano ujutro.

“AIDS, francuski poklon Teheranu”, moglo se pročitati na transparentu koji je nosio jedan prosvjednik, a neke prosvjednike policija je nakratko privela, navodi informativna mrežna stranica Tasnim, bliska konzervativnim krugovima.

No u znak dobre volje, iranska vlada se potrudila da sve protekne u miru, pa je velik broj pripadnika interventne policije čuvao prilaze francuskom veleposlanstvu i ministarstvu vanjskih poslova.

Komentiraj

PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.