Donosimo vam intervju s Nikolom Miletićem, direktorom tvrtke Kap4 i predsjednikom Društva građevinskih konstruktora Hrvatske.

Za početak, možete li nam ukratko predstaviti tvrtku Kap 4 i dati pregled dosadašnjeg rada?

Kap4 je projektantski biro, nastao kao zajednički projekt visokoobrazovanih specijalista iz područja arhitekture i građevinarstva 2009. godine. To udruživanje energija i iskustva bilo je ključno za ostvarivanje naših ambicija rada na interesantnim i velikim projektima te za uspjeh ostvarenja dodatne vrijednosti našim klijentima i novih projekata. Posebno smo usmjereni na slušanje i prepoznavanje potreba naših investitora i naručitelja te na princip davanje rješenja po principu „ključ u ruke“, gdje naručitelji ne moraju dodatno brinuti ni o kojoj fazi projekta, već dobivaju gotovu, kvalitetnu, funkcionalnu građevinu, stručno osmišljenu prema zadanim željama i potrebama. Povezali smo logiku i način razmišljanja investitora, iskustva s modernom tehnologijom u gradnji te s vrhunskom Informatičkom opremom i modernim programima u građevini te pratimo cjelokupan proces građevinskog projekta, a ono što nas posebno veseli je i visoki postotak realiziranih odnosno izgrađenih građevina za koje smo izrađivali dokumentaciju, vršili nadzor radova te pomagali pri organizaciji i vođenju. Sada nas je preko tridesetak stručnjaka, dio čine ovlašteni članovi Komore građevinara i arhitekata, a nalazimo se u Zagrebu i Splitu. Naravno, ne djelujemo samo u ova dva grada već diljem regije za čije područje smo i vlasnici licence „Mk4“ specijalističke tehnologije u izvođenju.

Na koje projekte ste osobito ponosni i koji su za vas bili najizazovniji?

Svaki je projekt poseban i svakom se maksimalno posvećujemo. Kap4 je radio na projektima visokih zgrada u Zagrebu (Sky Office), velikom broju trgovačkih centara te na nizu rekonstrukcija starih objekata iz skupine kulturne baštine. Mogao bih izdvojiti zadnji projekt Ledene dvorane Zibel, gdje se radovi na pilotima i temeljima upravo privode kraju – tlocrtna izgrađenost površine Ledene dvorane bit će 7.030 m2, najveći raspon krovne konstrukcije je 70 m, gledalište će imati 1960 sjedalica, a osim nove ledene površine gradi se ambulanta i četiri svlačionice te rekreacijski centar. Ponosni smo i na projekt poslovnog centra u Strojarskoj, koji je već dobio građevinsku dozvolu i jedva čekamo početak radova. Uvijek je posebno zadovoljstvo vidjeti kako se zamisli pretaču s papira u stvarnost.

Hotel Academia u Zagrebu, na mjestu nekadašnjeg trgovačkog centra Cascade, izazvao je mnogo pozornosti javnosti. Možete li nam reći nešto više o tom projektu?

Radilo se o kompleksnoj rekonstrukciji, gdje smo se fokusirali na dovođenje dnevnog svjetla u prostor, povezivanje te zamjenu postojećih instalacija. Osim velikog novog unutrašnjeg svjetlika, izvršen je i zahvat na pročelju otvaranjem prozora i izbacivanjem okvira koji funkcioniraju kao klupice. Što se tiče uređenja interijera, suradnja s partnerima pokazala se punim pogotkom, pa tako hotel sad ima i custom made detalje, kao i cjelovit, prepoznatljiv vizualni identitet. Drago nam je što su i mediji i javnost uvidjeli koliko je truda i stručnosti uloženo u prenamjenu tog impozantnog zdanja, čiji potencijal dugo nije bio prepoznat.

Nedavno ste imenovani predsjednikom Društva građevinskih konstruktora Hrvatske. Za što se zalaže Društvo?

Posljednji predsjednik Društva građevinskih konstruktora Hrvatske bio je nedavno preminuli Jure Radić. Društvo je bilo aktivno i poznato među samim konstruktorima te je imalo i stručnu izdavačku djelatnost. Ulogu društva vidim na daljnjoj snažnijoj promociji naše konstruktorske uspješne povijesti i onoga što naši konstruktori rade danas diljem svijeta. Komunikaciju treba proširiti interdisciplinarno jer danas tako i svijet i sami projekti funkcioniraju. Klasično papirnato izdavaštvo je lijepo i romantično međutim, vrlo je tromo i skupo. Potaknut ćemo korištenje novih postojećih informatičkih platformi za komunikaciju i razmjenu informacija te za novu formu izdavaštva prilagođena i novijim generacijama u hrvatskoj i vani. Suradnja s kolegama i stručnim institucijama diljem svijeta je prioritet. Ne bojimo se i pripremamo i ne klasične oblike međusuradnje na projektima te ciljana natjecanja mladih konstruktora u timovima s postojećim iskusnim biroima. Industrija, Investitori i Izvođačke firme moraju prepoznati korist od rada Društva te nam je cilj zainteresirati ih i uključiti u naš rad. Društvo će napraviti prvi korak.

Kako vidite ulogu države u poslovanju?

Država bi trebala određivati pravila i potrebne minimume kako bi se spriječio odljev stručnjaka, mlade radne snage. Hrvatsko graditeljstvo je u prošlosti bilo prepoznato u svijetu kao brand, slično hrvatskom sportu. Država mora razraditi ukupnu strategiju pomaganja i poticanja razvoja zdravog dijela građevinske industrije bazirane na znanjima i konkurentnosti. Iako u posljednje vrijeme često čitamo kako bi moguće rješenje za nedostatak obrazovanih radnika mogao biti uvoz radne snage, ne slažem se s takvim zaključcima. Osim što ne pružaju nadu da bi domaći stručnjaci mogli ostati ondje gdje su se školovali, gdje su im u krajnjoj liniji dom, obitelj i prijatelji, ne dolazi do izražaja činjenica da ni zamjenska radna snaga u konačnici nije ni bolja ni jeftinija. Mislim da je prvi zadatak države vratiti dignitet i dostojanstvo hrvatskom građevinskom radniku.

Po čemu se tvrtka Kap4 ističe u odnosu na konkurenciju? Što biste istaknuli kao svoje najveće komparativne prednosti?

Kap4 je u odnosu na specijalizirane pojedinačne urede na tržištu „one stop“ destinacija za investitora gdje može dobiti potpunu uslugu koju u potpunosti garantira naša tvrtka. Interno smo jako ponosni na naše stečeno iskustvo te na naš daljnji plan razvoja u sljedećih pet godina gdje svaka stavka razvoja ima mjerljiv pozitivan učinak na naš proizvod i na zadovoljstvo investitora. Bitno je imati elana i volje sagledati i ponuditi nešto što je bolje i isplativije za sami projekt. Svakom projektu prilazimo s novim idejama i ne bojimo se upotrijebiti inovativne proizvode. Spremamo još mnogo iznenađenja za naše tržište i siguran sam da će oduševiti veliki broj građana i potaknuti naručitelje da se odvaže za moderan iskorak.

Komentiraj