Sjevernokorejski pokus hidrogenskom bombom, ako se potvrdi, “teško je kršenje” rezolucija UN-a i predstavlja “prijetnju” za sigurnost Sjeveroistočne Azije, izjavila je u srijedu šefica europske diplomacije Federica Mogherini.

“Ako se potvrdi, taj čin predstavlja teško kršenje međunarodnih obveza Sj. Koreje određenih s nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a”, ocijenila je Mogherini, te “predstavlja prijetnju miru i sigurnosti čitave regije Sjeveroistočne Azije”.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u srijedu da bi navodno uspješno sjevernokorejsko testiranje hidrogenske bombe predstavljalo tešku povredu međunarodnog zakona ako se potvrdi.

“Takva djelovanja pogoršavaju stanje na korejskom poluotoku ionako obilježeno vrlo velikom mogućnošću vojnog i političkog sukoba”, rekla je glasnogovornica ministarstva Maria Zaharova.

Ako se utvrdi da je Sjeverna Koreja testirala hidrogensku bombu, to će biti “jasno kršenje” rezolucija UN-a i čin vrijedan dubokog žaljenja, kazao je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano.

Direktor agencije pozvao je Pjongjang da provede u cijelosti sve rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i poručio da je IAEA spremna pridonijeti rješenju nastavkom inspekcija.

Sjeverna Koreja u srijedu je objavila da je uspješno testirala prvu hidrogensku bombu, no nuklearni stručnjaci dvoje da se radilo o pravoj bombi.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.