Međimurska županija u suradnji s općinama i gradovima i u školskoj godini 2015./2016. osigurat će besplatne udžbenike za svih 10.050 osnovnoškolaca, najavio je u četvrtak na konferenciji za novinare međimurski župan Matija Posavec.

Za razliku od prošle godine kada je za taj projekt iz županijskoga proračuna izdvojeno šest milijuna kuna, ove će se godine izdvojiti oko pola milijuna kuna, rekao je Posavec. Objasnio je da će se i dalje koristiti stari udžbenici, moraju se zamijeniti samo oštećeni, a njih je oko negdje oko deset posto.

 

  • Župan Posavec dodao je kako će i ove godine polovicu financijskoga tereta podnijeti i međimurske jedinice lokalne samouprave. Izuzetak će biti grad Čakovec koji će za pet osnovnih škola sa svojega područja financirati zamjenu oštećenih udžbenika sa 70 posto, a preostalih 30 osigurat će Međimurska županija.

 

Po riječima župana Posavca, županijski projekt besplatnih udžbenika za osnovnoškolce jedinstven je u Hrvatskoj.

“Iako postoje neki gradovi koji su slijedili naš primjer samo na području cijele naše županije svi đaci osnovnih škola imat će besplatne udžbenike” istaknuo je. Osim udžbenika, Međimurska županija financirat će i besplatni prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola.

Uz to, tri tisuće studenata s područja Međimurja dobit će jednokratnu potporu od 500 kuna za prijevoz, za što je u proračunu predviđeno 14 milijuna kuna. Župan Posavec obećao je kako će do početka školske godine svih 80 učenika s područja županije kojima je to potrebno, imati asistenta u nastavi. Država je za tu svrhu namijenila 2,5 milijuna kuna što je dovoljno za 57 učenika, ali će se zajedno s gradovima i općinama pronaći način kako bi se svim učenicima osigurali asistenti, obećao je Posavec. Osim svih ovih projekata, Međimurska županija uložila je dodatnih 13 millijuna kuna u izgradnju, dogradnju ili obnovu školskih objekata.

Komentiraj

FOTO:Marko Prpic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.