Grčka vlada pod vodstvom Sirize bit će predstavljena do srijede ujutro, rekao je vođa desne stranke Neovisni Grci u ponedjeljak, nakon sastanaka s izbornim pobjednikom Aleksisom Ciprasom.

“Bit će to progresivna vlada, vlada koja će nastaviti zadaću koju smo pokrenuli posljednjih šest mjeseci i nadam se da će zastupnici shvatiti poruku grčkog naroda o nacionalnom jedinstvu”, rekao je Panos Kamenos čija je stranka bila u koaliciji sa Sirizom i u prošloj vladi.

 

  • Siriza je na nedjeljnim izborima dobila oko 35 posto glasova te će dobiti 145 mjesta u parlamentu koji ih ima ukupno 300. Kamenosova stranka dobila je 3,7 posto i deset mjesta.

 

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je Grčku na rad i na stabilnost i zatražio od nje da se drži dogovora o reformama.

“Grčka sada treba široku potporu svih stranaka, institucionalnu stabilnost i provedbu reformi na vrijeme kako bi se vratilo povjerenje”, rekao je Juncker u svom pismu Ciprasu.

Dodao je da postoji i hitna potreba za boljim upravljanjem migracijskom krizom što će biti i glavna tema Vijeća EU-a u srijedu.

Njemačka je rekla da želi usko surađivati s novom grčkom vladom pod vodstvom Ciprasa oko izbjegličke krize i grčkog duga.

“Vlada će usko i u partnerstvu surađivati s novom grčkom vladom. Cilj je ne samo prevladati zajedno dužničku krizu nego i izazove povezane sa stanjem s izbjeglicama i na koje nam treba zajednički odgovor”, rekao je glasnogovornik njemačke kancelarke Steffen Seibert.

Ruski je predsjednik Vladimir Putin čestitao Ciprasu te izrazio nadu u nastavak konstruktivnog dijaloga i aktivne suradnje s Atenom, navodi se u priopćenju iz Kremlja.

Komentiraj

FOTO:EPA/YANNIS KOLESIDIS
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.