Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu u srijedu je presudio kako poslodavci imaju pravo motriti online privatne poruke svojih zaposlenika, prenosi Independent.

Riječ je o presudi u slučaju rumunjskog inženjera Bogdana Mihaija Barbulescua koji je 2007. godine otpušten jer je koristio Yahoo Messenger i za osobnu komunikaciju. Poslodavac mu je rekao kako je nadzirao njegovu online komunikaciju, koja je, za radnog vremena, trebala biti strogo profesionalna. Barbulescu je poruke preko Yahoo Messengera slao vojoj zaručnici i bratu. Poslodavac mu je predao i transkript njegovih poruka, na čak 45 stranica.

Sud u Strasbourgu presudio je u korist poslodavca navodeći kako ‘nije nerazumno što poslodavac želi provjeriti ispunjavaju li zaposlenici svoje profesionalne zadatke tijekom radnog vremena’. Sudac je odbacio tvrdnju Barbulescua da je prekršeno njegovo pravo na privatnost. Ova presuda Suda za ljudska prava odnosi se na sve zemlje koje su ratificirale Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

Komentiraj