Egipatska vojska objavila je fotografije stvari pronađenih tijekom potrage u Sredozemnom moru za ostacima zrakoplova EgyptAira na letu MS805, koji se srušio u more u četvrtak rano ujutro.

Na fotografijama su pojasevi za spašavanje, dijelovi sjedala i predmeti jasno označeni oznakom kompanije EgyptAir.

Zrakoplov je letio na liniji iz Pariza u Kairo sa 66 putnika i članova posade kada je u četvrtak rano ujutro nestao s radara.

Istražitelji su, prema BBC-u, objavili kako je utvrđeno da je u različitim dijelovima kabine tri minute prije nestanka otkriven dim, no uzrok tome još uvijek je nepoznat.

Fotografije koje je na Facebook stranici postavio glasnogovornik egipatskih oružanih snaga prikazuju pojaseve za spašavanje i druge predmete s logom  EgyptAira.

Istražitelji navode kako ništa do sada nije isključeno kao mogući uzrok nesreće.

Ranije je objavljeno kako su u potrazi pronađeni i dijelovi tijela te dijelovi prtljage. Trup zrakoplova kao ni dvije “crne kutije” koje prenose podatke o letu i snimaju komunikaciju u kokpitu još uvijek nisu pronađeni.

Mogući uzrok požar, no sve pretpostavke i dalje otvorene

Francuska je ponovo istaknula da su moguće sve pretpostavke o uzrocima nesreće Airbusa A320 kompanije Egyptaira koji se srušio u Sredozemnome moru, nakon potvrde informacije u subotu da se prije katastrofe u zrakoplovu pojavio dim.

“U ovom trenutku (…) ispituju se sve mogućnosti i nijedna nema prednost”, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault u kratkom nastupu pred novinarima nakon susreta s obiteljima žrtava u Parizu. “Informacije koje se tu i tamo pojavljuju, ponekad i proturječne, prečesto navode na gotovo sigurne zaključke. Upozoravam da to nije dobro jer obitelji pate zbog toga”, dodao je.

“Dakako da je potraga za zrakoplovom danas najvažnija, kao i pronalazak crnih kutija, što će nam omogućiti da dobijemo odgovore na legitimna pitanja”, rekao je francuski ministar. Obećao je da će biti “solidaran” sa obiteljima žrtava, ali i “jasan u vezi s okolnostima nestanka zrakoplova”. “Obećavam da će Francuska redovito izvješćivati o tijeku različitih postupaka radi utvrđivanja istine”, istaknuo je.

Nagađanja o uzrocima nesreće počela su u petak navečer nakon informacije objavljene u američkim medijima da je automatski komunikacijski sustav u zrakopovu prije pada izdao više signala upozorenja. Jedan je dojavljivao o dimu nepoznata uzroka u prednjem dijelu kabine, a drugi, nakon toga, o kvaru na serveru koji upravlja naredbama za letenje.

Pariški Ured za istraživanje i analizu (BEA) koji je u Egipat poslao trojicu stručnjaka, potvrdio je u subotu da je “automatski komunikacijski sustav zrakoplova izdao upozorenja o prisutnosti dima u kabini netom prije nego je prekinut prijenos podataka”.

“Sve to upućuje da najvjerojatnije nije riječ o otmici, da nije bilo sukoba u pilotskoj kabini i da je po svoj prilici riječ o požaru. Zasad ne znamo je li riječ o požaru zbog tehničkog kvara, kratkog spoja, ili zbog eksplozije bombe”, rekao je Philp Baum, stručnjak za aeronautiku.

Sve dosad, egipatska vlada i stručnjaci davali su, čini se, prednost pretpostavci o terorističkom napadu kao uzroku pada zrakoplova na letu MS804.

Airbus 320 EgyptAira nestao je s radara u četvrtak rano ujutro sa 66 osoba ubrzo nakon što je napustio grčki zračni prostor na letu iz Pariza do Kaira.

 

Komentiraj