Meksički redatelj Alejandro Gonzalez Inarritu osvojio je u subotu glavnu nagradu Udruge američkih redatelja (DGA) filmom “Povratnik”, godinu dana nakon što je istu nagradu osvojio s “Birdmanom” i nametnuo se kao favorit na skorašnjoj dodjeli Oscara.

Alejandro Gonzalez Inarritu (52), ponovno je okrunjen najboljim redateljem na svečanoj dodjeli nagrada DGA, što je dobar pokazatelj za Oscare tri tjedna prije dodjele najuglednijih filmskih nagrada.

Prvi je redatelj koji je dvaput zaredom pobijedio na dodjeli Directors Guild Awards, godinu dana nakon “Birdmana” te je favorit da 28. veljače ponovi svoj trijumf iz 2015. kad je njegov film osvojio četiri Oscara.

“Povratnik”, snimljen na kanadskom dalekom sjeveru te u Patagoniji, uz prirodnu svjetlost i u teškim uvjetima, pripovijeda o osveti trapera iz 19. stoljeća Hugha Glassa kojeg tumači još jedan kandidat za Oscara, Leonardo DiCaprio, koji je pobijedio na dodjeli nagrada američke Udruge filmskih glumaca (SAG).

Film je već osvojio tri Zlatna globusa u siječnju – za najboljeg redatelja, najbolju dramu i najboljeg dramskog glumca.

Nominiran je za ovogodišnjeg Oscara u 12 kategorija. U Hrvatskoj se prikazuje od 21. siječnja.

Komentiraj

FOTO:EPA/José Méndez
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.