Proizvođač teških građevinskih strojeva, američki Caterpillar najavio je ukidanje daljnjih 475 radnih mjesta radi smanjenja troškova, budući da pad prihoda od globalnih rudarskih i građevinskih aktivnosti nagriza njegovu dobit.

Caterpillar je već otpustio oko 4.800 zaposlenih u proteklih godinu dana, a od 2012. godine 20.000 stalno zaposlenih širom svijeta, što je više od 10 posto njegove globalne radne snage.

“Restrukturiranje je rezultat konsolidacije nekoliko odjela u kombinaciji s trenutnim uvjetima poslovanja”, rekla je glasnogovornica Lisa Miller u priopćenju.

Zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva već dulje vrijeme padaju cijene sirovina na svjetskim tržištima, s obzirom da je Kina njihov najveći svjetski potrošač. Zbog toga su, pak, rudarske i energetske kompanije prisiljene smanjivati troškove poslovanja i rezati investicije, što se negativno odražava i na poslovanje Caterpillara, najvećeg svjetskog proizvođača teške mašinerije.

U srpnju je ta kompanija izvijestila da je u drugom tromjesečju poslovala s neto dobiti od 710 milijuna dolara, znatno manje nego u istom razdoblju lani kada je imala dobit od 999 milijuna.

Komentiraj

FOTO:Scott Olson, Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.