Kašnjenje u donošenju zakona ne treba zabrinjavati, a ljetni plovidbeni red Jadrolinije ide tjedan dana ranije kako bismo izbjegli gužve, izjavio je u utorak u Varaždinu ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Odgovarajući na novinarski upit zašto Hrvatska do 18. travnja nije implementirala europske direktive o javnoj nabavi i koncesijama te prijete li joj stoga sankcije, Butković je rekao da postoji zakonodavni okvir za svaku godinu po kvartalima te da ima još zakona koji nisu donijeti u previđenom roku, ali su u fazi donošenja.

“Zakon o javnoj nabavi, iz resora ministra gospodarstva, bit će slijedeći tjedan na Vladi, a dio o koncesijama ministra financija bit će usvojen do ljetne stanke i neće zbog toga biti sankcija”, rekao je Butković, dodajući da se u pripremama donošenja zakona uvijek razgovora sa svim zainteresiranim stranama.

“Uvijek treba nešto mijenjati i poboljšavati pa se kasni, ali to ne treba zabrinjavati”, ističe Butković.

Odgovarajući na pitanja novinara ministar je ponovio kako je odlučio da Jadrolinija s ljetnim redom plovidbe krene tjedan dana ranije, odnosno sutra, 25. svibnja, a ne kako je bilo predviđeno 2. lipnja. “Slijedi nam produženi vikend i da je stari plovidbeni red na snazi to bi uzrokovalo gužve. Vodili smo se time da ljudi na našim otocima žive od turizma, da se mnogi od njih vraćaju ovaj produženi vikend i da treba prilagoditi red plovidbe potrebama ljudi”, rekao je Butković.

 

  • Ta odluka “nije nešto veliko, ali je definitivno nešto čime ćemo izbjeći gužve”, kazao je ministar, potvrdivđi da će se cijene karata mijenjati kako je bilo i predviđeno, 2. lipnja.

 

Na novinarska pitanja ministar je odgovarao u Varaždinu, gdje je obišao gradilište kružnog toga na spojnoj cesti autoceste, a koji uz Hrvatske ceste financiraju i dvije tvrtke u poduzetničkoj zoni s jedne i druge strane ceste.

Kružni tok se gradi na spojnoj cesti D-528 prema naplatnoj postaji na autocestu Goričan-Zagreb, između tvrtke Ytres iz grupacije Celzedonia i trgovačkog centra Lumini.

Investitor su Hrvatske ceste, a u izgradnju su se uključili i Ytres i Lumini koji sufinanciraju svoj građevinski dio prometnog pristupa rotoru.

Ukupna vrijednosti radova je pet milijuna kuna s PDV-om, pri čemu Hrvatske ceste financiraju 1,75 milijuna kuna, a ostatak Ytres i Lumini.

Ministar Butković pohvalio je uključivanje poduzetnika u izgradnju prometne infrastrukture.

“Ima sve više slučajeva da se poduzetnici uključuju u infrastrukturne projekte. Činjenica je da Varaždinska županija i ovaj dio Hrvatske prednjače u tome, ali događaju se pozitivni pomaci i u drugim županijama”, rekao je Butković.

Dodao je da se razgovaralo i o drugim projektima u Varaždinskoj županiji, a spomenuo je brzu cestu prema Ivancu. “Mogu reći da će krenuti projektiranje od strane Hrvatskih cesta. Želimo ravnomjerni razvoj. Činjenica je da su Hrvatske ceste, kao i Hrvatske autoceste, prezadužene, ali uz pomoć i nacionalnih sredstava, ali i onoga što nam stoji u operativnom programu 2014. – 2020. možemo realizirati mnoge infrastrukturne projekte u cestogradnji”, istaknuo je Butković.

Komentiraj

FOTO:Nel Pavletic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.