Britanski ministar obrane Michael Fallon rekao je u ponedjeljak da njegova zemlja mora ponovo razmisliti o izvođenju zračnih udara na organizaciju Islamsku državu (IS) u Siriji nakon napada u Parizu.

“Francuska borba je naša borba i jasno smo rekli da se taj teroristički čin dogodio na dva sata odavde, na našim vratima. Njihova borba je i naša i moramo razmisliti o svim mogućnostima kako bismo im se pridružili”, rekao je Fallon na televizijskoj mreži Sky News.

“Amerikanci su umiješani i htjeli bi da im pomognemo u Siriji. Francuzima bi to sigurno isto odgovaralo (…), kao i Turcima kojima je IS na granici”, dodao je ministar.

“Zato moramo ponovo razmisliti kako ćemo snažnije udariti na IS, što nužno vodi tome da razmislimo o udarima u Siriji, poput onih koje su britanske zračne snage izvodile u Iraku”, zaključio je ministar.

Premijer David Cameron je u jesen 2014. dobio odobrenje parlamenta za zračne udare na IS u Iraku i htio bi ih proširiti na Siriju. No želi postići “konsenzus” s oporbenim laburistima kako ne bi doživio još jedan neuspjeh nakon onoga kada se krajem kolovoza 2013. parlament usprotivio prvoj intervenciji u Siriji, tada protiv režima Bashara al-Assada koji je navodno koristio kemijsko oružje.

“Moramo uvjeriti zastupnike da jednostavno ne možemo isključiti vojnu opciju”, dodao je.

Laburistički čelnik, pacifist Jeremy Corbyn svejedno je opetovao da se protivi udarima. “Jednostavno nisam siguran da će kampanja bombardiranja bilo što promijeniti, naprotiv mogla bi samo pogoršati situaciju”, rekao je za Sky News.

Komentiraj

FOTO:EPA/ECPAD
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.