Šest afričkih zemalja obvezalo se u ponedjeljak surađivati s Izraelom u borbi protiv međunarodnog terorizma, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak, na početku svoje četverodnevne afričke turneje, objavio ‘novo doba’ u odnosima s Afrikom.

“Terorizam nastavlja biti prijetnja svijetu…Trebamo daljnju regionalnu i međunarodnu suradnju” protiv njega, kazali su Netanyahu i predsjednici Ugande, Kenije, Zambije, Južnog Sudana, Ruande te premijer Etiopije u zajedničkom priopćenju koje je prenijela ugandska državna televizija UBC.

Sedmorica visokih dužnosnika razgovarali su o terorizmu na summitu koji je organiziran u rezidenciji ugandskog predsjednika Yowerija Musevenija u Entebbeu, nakon što je izraelski premijer obilježio 40. obljetnicu otmice zrakoplova koji je za cilj imao Izrael, a koja je završila akcijom izraelskih snaga i spašavanjem više od 100 talaca u zračnoj luci Entebbea 1976.

“Ništa ne opravdava terorizam”, kazao je Netanyahu po dolasku na aerodrom gdje je položio vijenac na spomen obilježje kojim se komemorira akcija u kojoj je sudjelovao te izgubio život brat izraelskog premijera Yoni Netanyahu. Zrakoplov Air Francea s 248 putnika na letu iz Tel Aviva u Pariz oteli su 27. lipnja 1976. palestinski i njemački militanti i prisilili ga da sleti u Ugandu. Tjedan dana kasnije brat izraelskog premijera predvodio je izraelske snage u napadu koji je imao za cilj oslobađanje talaca. U akciji je poginulo 30 ljudi, među njima i ugandski vojnici koji su pomagali otmičarima.

U govoru u zračnoj luci Netanyahu je najavio “novo doba” u odnosima s Afrikom istaknuvši: “Izrael se vraća u Afriku”.
Afrički odnosi s Izraelom trpili su pod pritiskom arapskih saveznika te zbog izraelskih sigurnosnih veza u vrijeme aparthejda u Južnoj Africi.

“Afrika nije surađivala s Izraelom i Izrael nije surađivao s Afrikom. Odnosi između Afrike, Ugande i Izraela danas su rođeni”, istaknuo je Netanyahu, prvi izraelski premijer koji posjećuje subsaharsku Afriku u posljednja tri desetljaća.
Ugandski predsjednik Museveni pozvao je pak izraelske tvrtke na ulaganja u Afriku: “Trgovina između Izraela, Afrike i trećih zemalja na korist je svima”, kazao je.
Po Netanyahuovim riječima, Izrael vidi mogućnosti u suradnji s Afrikom: “Mislim da ćemo biti odlični partneri”, istaknuo je izraelski premijer dodavši da u Izraelu ima dosta afričkih migranata u potrazi za poslom.
Netanyahu je poslije Ugande otišao u Keniju, nakon koje će posjetiti Ruandu i Etiopiju. Na afričkoj turneji prati ga 80 poslovnih čelnika iz 50 izraelskih tvrtki koji će nastojati ostvariti jače trgovinske i gospodarske veze.

Posjet je dio izraelskih nastojanja da potakne odnose s crnim kontinentom u području investicija, što bi moglo ojačati i političke veze.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.