Visoki dužnosnik Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda rekao je u srijedu u Mostaru da su na inzistiranje hrvatskih dužnosnika županije vraćene u sustav odlučivanja mehanizma koordinacije europskih poslova i time je deblokiran put te zemlje prema Europskoj uniji.

“U cijelosti su ispunjeni zahtjevi hrvatske strane, a koordinacijski mehanizam je usuglašen onako kako treba uz uvažavanje svih ustavnih nadležnosti i obveza”, rekao je Bevanda, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara, a ujedno ministar financija i riznice BiH.

Čelnici Vijeća ministara BiH i vlada Federacije BiH i Republike Srpske postigli su u srijedu konačnu suglasnost oko ustroja mehnizma koordinacije odnosa s Europskom unijom. Time bi trebale biti otklonjene napetosti koje su se pojavile u odnosima najveće bošnjačke i hrvatske političke stranke u toj zemlji.

Izmijenjene su prijeporne točke koje su prije nekoliko tjedana usuglasili bošnjački i srpski čelnik Bakir Izetbegović i Milorad Dodik iz kojih su bile isključene županije, rekao je Bevanda.

Ocijenio je da je zajednički dogovor triju strana recept za napredak zemlje.

“Ne želim se vraćati i govoriti o prijeporima, ali ovo je obrazac kako se sve stvari trebaju raditi i u budućnosti. Sada predstoji da sve vlade i Vijeće ministara usvoje tekst mehanizma koordinacije te da se objavi u službenim novinama”, dodao je ministar Bevanda.

Prijepor je nastao kada je Europska unija okupila bošnjačke i srpske čelnike Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika koji su usuglasili dokument iz kojeg su izbacili županije. U točki  tri spornog dokumenta navedeno je da će se sve odluke donesene u tijelima mehanizma koordinacije moći preispitati i poništiti. No, u radu toga tijela ne bi sudjelovali predstavnici županija što je Hrvatima apsolutno neprihvatljivo budući da po sadašnjim ustavnim i zakonskim rješenjima Bošnjaci i Srbi mogu nadglasati Hrvate na razini države i entiteta, dok im županije preostaju kao jedina razina vlasti na kojoj mogu ravnopravno odlučivati.

Mehanizam koordinacije europskih poslova posljednji je uvjet da Europska unija prihvati zahtjev za članstvo što ga je BiH podnijela u veljači.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.